Kvinner, økonomi og investering

Første gang jeg sa «Jeg skal begynne å spare i fond» var jeg 19 år og på vei til folkehøgskole. Det ville allikevel gå 13 år før jeg faktisk gjorde noe med det. Hvorfor?  I dag snakker vi Kvinner og Investering.

Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke disse negative forskjellene. Å ha mindre penger i hverdagen kan kanskje ikke virke problematisk, for man klarer seg jo. MEN det vi har i dag også påvirker det vi har som pensjonister. Og som pensjonister ønsker vi alle selvfølgelig å nyte livet, ikke å måtte snu kronestykkene tre ganger for å få hjulet til å gå rundt.

I researchet mitt til dette/disse innlegget oppdaget jeg at poengene mine kunne deles inn i fire: Hverdagen, Jobb, lønn og investering. For å ikke lage EN veldig lang video, vil jeg hver dag denne uken, publisere en video som handler om likestilling og økonomi. På fredag blir det også en overraskelsesvideo (som kanskje ikke er så overraskende om du har sett instagram-bildet mitt. ;-p

Hvis dette er første innlegg du leser i denne serien om kvinner og økonomi kan du trykke her for å lese det første innlegget om Kvinner, økonomi og hverdag. De to andre innleggene er Kvinner og arbeid, og Kvinner og Lønn. Jeg linker til alle kildene jeg har brukt for denne videoen nederst i innlegget. Dersom du vil se videoen, kan du sen den, men hvis du vil lese innlegget, bare gå forbi videoen.

Som jeg sa i innledningen hadde jeg mange intensjoner om å gjøre noe med økonomien min, men det en eneste økonomiske grepet jeg tok i 20-årene var å spare opp til en buffer og halvhjertet begynne med å spare til bolig. Økonomi var vanskelig og jeg utsatte å gjøre noen store ting frem til jeg fant en mann som kunne hjelpe meg. Ja, jeg vet. Det er nok noe av det DUMMESTE jeg noen gang har gjort. BTW hvis du har lyst til å se en video om alt det dumme jeg noen gang har gjort, kan du se etterpå, om det dummeste, flauseste og verste tingene jeg har gjort med pengene mine.

Jeg er dessverre ikke alene i denne tankegangen. Bare 20 % av alle investorer i Norge er kvinner. Vi ligger faktisk verst ut i alle skandinaviske land. Mangel på kunnskap blir ofte oppgitt som årsak til hvorfor så få kvinner investerer, og personlig, basert på min egen frykt, tror jeg også vårt ønske om at ting skal være ‘perfekt’ før vi gjennomfører noe, er et stort hinder her.

Allikevel viser forskning at kvinnelige investorer gjør det bedre enn menn. Selv om forskningen ikke kan slå fast en årsak, er det flere foreslåtte grunner for hvorfor dette er tilfellet. Kvinnene som investerer har gjerne litt mer kunnskap enn den generelle mannen. De er derfor sikrere i det de gjør. Den generelle kvinnelige investoren tar færre risikoer, de flytter pengene sjeldnere de er mer tålmodig og tenker mer langsiktig.

Høres ikke det bra ut?

Hva er da min oppfordring til deg? (Og andre som ble intervjuet i forbinnelse med at forskningen over ble publisert)

Bare begynn!

Det er fullt mulig å begynne å investere med kun 100 kr i måneden. Statistikk viser at jevn sparing i fond gir den beste avkasningen i lengden, da man sparer både på oppturer og nedturer. 100 kr er ikke så mye, og det er lett å sette dette beløpet til sides. Mitt store tips er å spare i indeksfond (fond som i stor grad er automatisert), da disse som regel koster mindre og generelt over tid tjener like mye penger som styrte fond. Snakk med banken din eller søk etter andre investeringsfirmaer der du kan be om råd.

Når du først har begynt, er det også lettere å lære seg litt og litt etter hvert. Jeg begynte å investere 500 kr i måneden sommeren 2017, og det neste året lot jeg bare spareavtalen jeg hadde gå uten å tenke så mye mer på det. Når jeg følte meg klar til det, begynte jeg å lese meg litt og litt opp på fondsparing. Jeg fant noen gode Youtube-videoer, noen gode blogger og nå kan jeg ganske mye mer enn jeg gjorde for ett år siden.

Det var det jeg hadde i dag på kvinner og investeringer, i morgen skal vi snakke om…. Ja det var overraskelsen!

Har du et poeng jeg har gått glipp av, vennligst legg det igjen i kommentarfeltet nedenfor. Jeg hører gjerne fra dere. Hvis dere likte denne videoen, gi den en tommel opp og del den med en venn. Har du lyst å følge med på fremtidige videoer, trykk abonner og bjelle ikonet nedenfor.

Ha en strålende flott og uperfekt dag!

 

http://aksjenorge.no/aktuelt/2018/03/08/kvinner-og-aksjer/

https://www.forvaltningsbloggen.no/hva-skjer-nar-flere-kvinnelige-investorer-kommer-pa-banen/

https://www.dnbnyheter.no/bedrift/onsker-flere-kvinner-pa-banen-nar-det-gjelder-aksjer-og-investering/

https://www.elle.no/alt-du-ma-vite-om-sparing-og-investering/

 

#kvinnedagen #kvinner #investering #personligøkonomi #økonomi #penger

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg