Lag et krisebudsjett

Et krisebudsjett er noe jeg ikke trenger enda men det beroliger å vite jeg har det.

En av måtene jeg føler meg bedre i slike usikre tider som vi er i nå, er å få bedre kontroll på noe av livet mitt. For eksempel budsjettet og da spesielt utgiftene mine. Med å vurdere hver utgift kan jeg lage en kladd for et krisebudsjett, skulle jeg bli permittert og dermed miste inntekten min. Å være forberedt slik gjør at jeg føler jeg har litt mer kontroll over mitt eget liv og reduserer stresset mitt.

I dag skal jeg ta dere igjennom tankegangen min, når jeg skal forberede et krisebudsjett. Igjen, legger vekt på at dette er i tilfellet jeg blir permittert.

Dette er også min anbefaling for en fremgangsmåte for dere. Jeg har selv budsjettert i 3,5 år, så mitt vanlige budsjett er allerede klart. MEN hvis du ikke har et budsjett fra før, må du lage ett først som reflekterer ditt vanlige forbruk, bruk tidligere måneder som utgangspunkt og mal. Når du har gjort det, kan du begynne å kutte ned. Jeg linker nedenfor ett blogginnlegg hvor jeg går igjennom noen steg for å lage et holdbart budsjett.

Skulle vi bli permittert eller arbeidsledig, vet vi ikke helt hva vi kan forvente å få i fra NAV, eller hvor lang tid det tar før vi får disse pengene. Derfor vil jeg først kutte ut alle unødvendige utgifter og heller legge en og en utgift til, etter hvert som vi ser at vi har råd til det, og bufferen vår er full… Dersom dere er et par og den ene har mistet inntekten sin, planlegg utifra den som jobber sin lønn først. Når NAV kommer tilbake til dere med hva dere får, kan dere legge til flere utgifter etter hvert.

Det første jeg tenker på er mine 4 vegger.

«MINE FIRE VEGGER»

Mine fire vegger er alle utgiftene som er nødvendig for at jeg skal kunne overleve. Jeg må ha en plass å bo, jeg må ha mat i magen, jeg må ha transport til å komme meg til jobb (ikke et stort problem akkurat nå). Jeg må også ha strøm og klær for å holde meg varm. I tillegg er det greit med en innboforsikring.

-OBS: Legg merke til at selv om dette er de viktigste utgiftene, betyr ikke det at vi kan bruke hva som helst her. Jeg kan kutte ned på matbudsjettet, jeg har hjemmekontor nå, men for to uker siden flyttet avdelingen min til nabolaget mitt. Jeg trenger derfor ikke særlig transport-kostnader. Jeg har et skap fullt av klær, jeg trenger ikke flere akkurat nå, og jeg kan ta grep for å redusere strømutgiftene så langt det lar seg gjøre.

Boliglånene våre er allerede redusert og er du som meg, er du fristet til å la dette ligge. MEN GJØR IKKE DET! Mens bankene allerede har tatt grep, er dette også en gylden mulighet til å se om du har mulighet til å redusere det enda litt mer. Ta bare meg selv som eksempel (som jeg ofte gjør). I begynnelsen av forrige uke, snakket jeg og bestevenninnen min sammen. I forbifarten spurte hun meg hva min nye boliglånrente er (ja, for vi har begynt å snakke om slike ting). Hun ble overrasket over hvor høy min nye rente var, og sammen hadde vi en idedugnad for å se om det var noen medlemskap jeg er med i som kunne redusere boliglånsrenta enda mer. Løsningen var BATE (lokal versjon av OBOS). Jeg er medlem i dette og de hadde nettopp forhandlet frem en ny avtale med nettopp min bank. Jeg sendte mail til de samme dag, og får jeg ikke svar i løpet av de neste dagene, tar jeg kontakt med de på nytt. Når jeg får den nye renten, vil den være neste 1 % mindre enn den var for 2 uker siden. (Er du forresten nysgjerrig på hvordan en redusert rente faktisk påvirker boliglånet? Jeg la i forrige uke ut en video/innlegg hvor jeg viser betalingsplanen min før og etter den første reduseringen av renta).

Matbudsjettet kan også reduseres. Jeg har oppfattelsen av at de fleste i Norge kan kutte hvor mye penger de bruker på mat, med bedre planlegging og litt selvkontroll. Jeg er allikevel klar over at det ikke nødvendigvis gjelder alle. Noen har allerede kuttet dette så langt det lar seg gjøre. Selv skal jeg klare å kutte det med 1000 kr, ved behov.

Hvor mye penger bruker jeg på å betale for mine fire vegger, etter alt er redusert? Når jeg regner dette sammen (inkludert boliglån), kommer jeg til ca 2000 kr.

Etter jeg er ferdig med mine fire vegger, går jeg igjennom og kutter ut alle unødvendige utgifter. Først ser jeg på mine abonnementer. Jeg har selv to abonnement, en for lydbøker og en for å lage bildene som jeg bruker her på Youtube, på bloggen og på pinterest. Kutte jeg ut disse, vil jeg spare mellom 150 og 300 kr (Lydbok-abonnementet trekkes annenhver måned).

Så vurderer jeg hva som kan reduseres. For eksempel forsikringene. Her kan vi be om bedre pris, eller som jeg selv også vurderer, kutte ut noen forsikringer. VÆR FORSIKTIG AT DU IKKE KUTTER NOE VIKTIG! Forsikringen jeg vurderer å kutte, er sykkelforsikringen jeg har på elsykkelen min. Elsykkelen er nå 3,5 år gammel, så jeg vil ikke få så mye i retur, skulle den bli stjelt, dessutten har avdelingen min flyttet fra 15 km unna hvor jeg bor, til 1 km unna hvor jeg bor. Jeg er derfor ikke helt avhengig av å ha en elsykkel for å komme meg til jobb. Jeg betaler vel ca 80 kr i måneden for elsykkelforsikringen, det er ikke mye, men det er noe.

En ting jeg kommer til å strekke meg langt for å beholde, er 500 kr i lommepenger. Jeg vil alltid anbefale at dere beholder noe ‘stay-sane’ eller ‘forbli fulle fem’ penger, selv om dette også kan reduseres ved behov.

Andre kostnader som jeg kan reduseres er: Strøm (se på leverandør og forbruk), mobilkostnad (leverandør og forbruk), hvor mye jeg sparer og transport-kostnader. Se på dine utgifter, aktiver fantasien og se om du finner andre løsninger for utgiftene dine. Til sammen, med transportkostnadene, bør jeg kunne spare ca 700 kr.

HELT TILSLUTT vil jeg vurdere betalingsutsettelse på lånene mine.

Grunnen til at jeg ønsker å se på dette helt tilslutt, er at jeg ønsker, så langt det lar seg gjøre, å fortsette å betale på lånene mine. Selv om flere låneinstitusjoner nå gir oss ekstra muligheter til å utsette betalingen, betyr ikke det at det er gratis å utsette. Rentene vil fortsette å telle inn og med å utsette betalingen, øker du også hva du må betale i renter før lånet er nedbetalt.

Skulle du allikevel være nødt til å utsette betalingene, har jeg noen råd til deg.

  1. Prøv å utsett så få lån som mulig. Dersom du har lån med høyere rente, forbrukslån eller kredittkortlån, prøv å betal disse ned først. Det er to grunner til dette, 1. Høyere renter på disse lånene, og 2. Blir det virkelig krise, kan det hende du må ta opp mer lån. Har du ikke noen lån fra før, vil du kunne hente ut mer lån.
  2. IKKE bare slutt å betal. Ta kontakt med banken/lånekassen/kreditor og be om betalingsutsettelse. Selv om banken og lånekassen har sendt ut mail til oss alle og informert at de kan gi oss betalingsutsettelse, skjer ikke dette automatisk. Ta kontakt med kreditor og kom frem til en avtale/gi beskjed. Kreditorene ønsker først og fremst å få pengene sine, enten i renter eller avdrag, men kan de ikke det, ønsker de i hvert fall å vite hva som skjer. En rask samtale kan hindre gebyrer og ekstraarbeid både for deg og for de.

Når jeg raskt og med avrundede og ca tall, beregner hvor mye jeg kan spare med å begynne med et krisebudsjett, kommer jeg til 2500-3000 kr spart hver måned. Jeg sparer også ca 2500 kr i måneden, som betyr at jeg kunne klart meg med en inntekt på 19.000 kr i måneden. Dette er med å betale på alle lånene mine. Nå kjenner jeg ikke til permiteringsreglene til NAV men jeg vet at jeg som uføretrygdet ville fått ca 16.000 kr. Jeg vil derfor, OM jeg blir permittert i denne perioden, måtte bruke av bufferen jeg allerede har spart opp, frem til jeg kan få meg en midlertidig jobb som jeg kan tjene ekstra penger på.

Det var alt for i dag, jeg håper dette kan ha hjulpet dere gå igjennom deres egne utgifter for å gjøre de kuttene dere trenger for å få hjulene til å gå rundt.

Forbli oppmerksom på håndvask og smitte-farer (både smitte til deg og smitte fra deg) og frem til neste gang, ha en strålende flott og uperfekt dag!

 

#budsjett #krise #personligøkonomi #økonomi #korona

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg