Mars Utfordring: Matbudsjett på 1000 kr.

Matbudsjettet mitt har sakte men sikkert krøpet opp i beløp de siste tre – fire månedene. Matbudsjett er den kategorien som oftest har et overforbruk og som enklest kan reduseres, med litt planlegging og viljekraft.

Det skal jeg prøve denne måneden, en perfekt måned for å ‘redusere’ hvor mye jeg bruker på mat. Og det bør gå fint, av en enkle grunn: Etter planen skal jeg være vekkreist med jobb i to uker, hvor jeg legger ut for maten og den betales tilbake til meg av jobb.

De to utfordringene: 

Jeg oppdaget sist jeg var på jobbreise, at forbruket mitt egentlig ikke gikk ned tross gode og store måltider. Fordi jeg var på reise med kollegaer, stoppet vi i baren før vi dro å spiste, for å være sosial. Jeg kjøpte også varer på hotellet, når jeg ikke nådde å stikke innom butikken på andre siden av gata. Skal jeg klare meg med 1000 kr for hele måneden, må dette kuttes.

Utfordring 2 er at prosjektet jeg jobber med har hatt en del siste minuttet endringer, så skulle reiseplanene endre seg, vil mest sannsynlig det bli avgjort en uke før avreise. Det vil si at jeg må planlegge med å være hjemme hele måneden, for å ikke bruke opp alle pengene i begynnelsen av måneden.

Tidligere erfaring: 

Sommeren 2019 kjørte jeg Eksperiment: Ufør, hvor jeg i en måned forsøkte å leve med hva min uføretrygd ville blitt, dersom jeg skulle bli ufør uten uføreforsikring. Denne måneden var også matbudsjettet mitt på 1000 kr og jeg hadde MASSE mat igjen. (Bildene nedenfor tar deg med til Youtube-videoen om temaet)Hva er strategien?

Jeg liker ikke å planlegge måltid, når det bare er jeg som spiser. Årsaken er at jeg ofte gjør om på planene mine i løpet av dagen, slik at middagen hjemme kanskje må slukes fordi jeg skal ut på noe, jeg blir kanskje invitert hjem til noen eller jeg kommer hjem kl 21, skrubsulten og bare en time til sengetid. I tillegg er det forstår jeg det ikke og syns derfor det er DØDSKJEDELIG!

Løsningen for meg er:

 • Handle inn proteinene jeg skal ha i meg og fryse disse ned posjonsvis. Frukt og grønt og andre varer som ikke kan fryses, handler jeg på en ukesbasis.
 • Jeg må også gå detaljert igjennom kjøleskap og frys, hva har jeg? Jeg vet blant annet at jeg har 800 g kjøttdeig.
 • Jeg er glad i Grandis men jeg trenger strengt tatt ikke spise en halv pizza til måltidet. Hvis jeg deler pizzaen i tre eller fire, kan jeg koke opp for eks. brokkoli og ha som en starter for å fylle ut måltidet, gjøre det sunnere og billigere. Dette kan jeg gjøre med flere ting (Sjokoladeboller som dessert for eksempel).
 • I sommer handlet vi inn til 32 måltider og jeg hadde ikke spist halvparten når måneden var over. Jeg kommer derfor til å handle til 10 måltider og prøve å holde dette til 250 kr.
 • De første to ukene, skal tilbehør handles for 250 kr. Halve matbudsjettet skal være igjen den 15. mars. På dette tidspunktet bør jeg ha en garantert oversikt over resten av måneden, hvorvidt jeg skal noe mer på jobbreise eller ikke.
 • Colaen må kuttes.

Balansen mellom hva er realistisk og hva jeg kan tvinge meg til å holde ut, ‘fordi det bare er en måned’ må holdes. Hvis ikke går det skjeis og det er en større sannsynlighet for at jeg gir opp. Jeg må derfor ha en gulrot for de 500 kr jeg sparer. Og den må være god. Kanskje jeg burde ha flere formål, for ikke alle trenger å være like motiverende, alltid.

 • 500 kr ekstra på boliglånet, for Eksperiment: boliglån. Bør redusere den månedlige kostnaden med 2 kroner.
 • 500 kr ekstra på studielånet. Vet dette skal være det siste lånet man betaler ekstra på, men jeg liker ikke hvordan rentene øker på dette lånet også. For ett år siden var det jeg betalte 2024 kr, nå er det 2080. 500 kr bør redusere det månedlige beløpet med 4 kr, og gjøre en liten opprunding av betalingen (til 2100 kr) mer utslagsgivende. Motivasjonen om at studielånte hadde en 6 % rente i 2003, er kraftig!
 • 500 kr for å kjøpe noe klær.
 • 500 kr for å invitere venner hjem.

Det bør være motivasjon for alle humørene jeg kan være i. Og da er det bare å begynne å planlegge. To dager igjen til utfordringen begynner!

Hva tenker du? Har du prøvd å kutte matbudsjettet ditt en måned?

#budsjett #personligøkonomi #matbudsjett #mathaul #månedsutfordring

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg