Naturlige antidepressive

Hva kan man selv gjøre, for å minke risikoen for å bli deprimert? Det var et spørsmål som ble sendt til Digital Leksehjelp igår. Det at skolene (i hvert fall noen) tar opp diskusjonen og snakker ærlig om det er utrolig viktig. Det var ikke jeg som svarte til slutt men spørsmålet ble luftet i gruppen som satt der. Og jeg hadde flere forslag og ideer. Husk, mens du leser dette, at det er for å minimere risikoen for å bli deprimert. Dette er på INGEN måte en erstatning for den profesjonelle hjelpen man får når man først er deprimert.

Mitt første forslag: Skriv ned alt du er takknemlig for, der og da. Alt som gir deg en godfølelse. Om det er at noen ga deg et kompliment i går, eller om du hadde en sjokoladebit igjen å spise i dag. Alt sammen. Når du er takknemlig fokuserer du hjernen på det som er bra i livet ditt og du blir lykkelig av det. Følelsen varer kanskje ikke hele dagen, men en periode når du kjenner på takknemligheten, vil lykkefølelsen være enorm. Ett av de første innleggene jeg hadde om takknemlighet gikk litt dypere inn på ideen. Akkurat nå er jeg takknemlig fordi borettslaget mitt har en skadedyrforsikring som betyr at Anticimex kommer på besøk i dag for å legge ut åte til sølvkreene på badet mitt. Jeg er glad for at jeg allerede har vært med å betale for denne forsikringen og slipper å betale de for hvert besøk.

Forslag nummer to: Gjør dette om til en vane. Enten at du skriver ned alt du er takknemlig for, eller at du tar deg en liten pause og tenker over hva du er takknemlig for, ha en aktivitet som du gjør regelmessig, som får deg til å stoppe opp, tenke deg om og samle det du er takknemlig for. Jeg gjør dette ganske grundig hver onsdag, når jeg skriver dette innlegget om takknemlighet. Jeg har også lunsjen som et stoppskilt. Det fungerer så som så, for diskusjonene i lunsjen kan være distraherende. Av og til må jeg bare prøve å blokke det ut, men det er ikke enkelt. Det jeg har merket, er at jeg, uten å være bevisst på det, oftere og oftere har en intern dialog om takknemlighet mens jeg sykler til jobb. Så kanskje jeg skal ha brua jeg sykler over som mitt skilt for å tenke på hva jeg er takknemlig for.

Forslag nummer tre: Husk ordene på banneren i dag: We speak what we seek and we see what we said. Det vi snakker om, det vi fokuserer på, det vi søker etter. Og vi ser det vi snakker om. Det går i en god eller ond sirkel. Hvis man baksnakker om teite folk, ser man flere teite folk som gjør teite ting. Hvis vi snakker om alt bra folk gjør, så ser vi mer av gode handlinger. Og viktigst: Vi HUSKER de gode handlingene. Jeg har virkelig lyst til å få laget noen plakater med ordene “We speak what we seek, and we see what we said”. Eventuelt “Vi snakker om det vi søker, vi ser hva vi sa”

Og hvis du trenger et tips i dag, for noe å vær takknemlig for; Vær takknemlig for beredskapen i Norge som har øvd mye sammen for å kunne gjennomføre et slik redningsaksjon som vi kunne se i helgen med Viking Sky. Jeg har i snart 8 år vært aktiv i Røde Kors Hjelpekorps, og jeg kan si deg at vi øver. VI har hatt noen store øvelser med det profesjonelle beredskapen som er, og vi har mange øvelser sammen med andre frivillige beredskapsorganisasjoner også. Til og med leteaksjoner og sanitetsvakter (førstehjelpsvakter) er en viss øvelse, for vi øver i kommunikasjon og i å ivareta hverandre og andre. Jeg er takknemlig for folk som tar seg tid til å øve, til å lære. Jeg er takknemlig for en profesjonelt beredskapsorganisasjon som ser hva de ikke klarer å ha klart hele tiden og aktivt involverer de frivillige organisasjonene og øver med de. Og jeg er veldig takknemlig for at hendelsen i helga, med cruiseshipet Viking Sky, gikk så bra som det gikk, med få og ikke livstruende skader. Norge fikk visst hva som er her. Både av vær og av mennesker. Jeg vil derfor til slutt nevne de som sto på kaien og ønsket båten velkommen i Molde. For de som var ombord i båten, av både passasjerer og mannskap, å endelig komme i land og ser de folkene som står der for å ta i mot de, for å gledes sammen med de, som har tenkt på de. Det må ha gjort det å komme til land ganske mye bedre.

Så, hva er du takknemlig for i dag?

#takknemlighet #lykke #antideprisive

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg