Ny betalingsplan for gjeld

Jeg ønsker jeg hadde bedre råd, som de fleste andre her i livet. Hvis jeg får bedre råd, kunne jeg lettere reist på ferie, jeg kunne kanskje kjøpt meg en bil [Link til video om det], investert mer, spart mer til mine store mål…. Du kan forresten se/høre det teksten her inneholder i videoen nedenfor.

Det per i dag bare to måter jeg kan få bedre råd. Jeg må enten få en ganske mye større lønn (over 60.000 kr mer i året) eller bli kvitt ganske mye gjeld. Og når jeg sier ‘ganske mye gjeld’ er det enten å bli HELT kvitt privatlånet til foreldrene mine, hele studielånet, eller halvere boliglånet, minst. Hvis du er nysgjerrig på hvor mye gjeld jeg har, lager jeg en gjeld og nettorapport her.

Og det er helt mulig å jobbe med flere av disse aspektene samtidig. Og i dag skal vi se på betalingsplanen min for gjelden jeg har.

Jeg har tenkt litt over hvordan jeg skal betale gjelden min, for jeg ønsker å bli kvitt gjelden så fort som mulig. Mens det finnes flere ulike modeller: Snøballmetoden og skredmetoden, de mest kjente, er egentlig det viktigste at du velger metoden som best hjelper din motivasjon.

Oppsummert er det tre parter jeg skylder penger til. Det minste lånet, er til mine foreldre, og dette har ingen renter. Dette lånte jeg for å få nok egenkapital til å kjøpe egen leilighet. Det hadde tatt ganske mange flere år for meg å kunne spare opp nok til å kjøpe egen leilighet men verken foreldrene mine eller jeg var komfortabel med å ha de som kausjonist. Når de hadde mulighet til å gi meg et personlig lån, var det absolutt den beste løsningen for oss.

Det nest minste lånet, er studielånet. Dette har en effektiv rente på 2,54 %. Dette lånet er som regel det som kalles ‘det beste lånet’. Og årsaken er todelt: 1: rentene holdes lavt. 2. Lånet kan bli slettet eller redusert, skulle vi bli arbeidsledig, syk, ufør eller om du dør. Det sistnevnte er selvfølgelig ikke en fordel for den som faktisk dør men for etterlatte kan det ha ganske mye å si. Et boliglån, for eksempel, må betales tilbake av partner, selv om den ene av de to skulle falle bort. Studielånet trenger ikke en partner betale tilbake.

Det største lånet mitt er boliglånet. Her har jeg ikke den effektive renten men den nominelle renten er 2,80 %. Mens rentene har siden nyttår økt på både boliglånet og studielånet, er effekten på boliglånsrenten mye større enn med studielånet. Mens studielånet har økt med ca 60 kr, har boliglånet økt med over 500 kr. Med stramt budsjett, er 500 kr ekstra, som bare går til renter, ganske kjedelig å betale. Spesielt siden vi kan forvente at rentene fortsetter å øke.

Skulle jeg brukt snøballmetoden for å betale ned gjelden min, vil jeg sortert lånene minst til størst. Først ville alt ekstra jeg betaler på lånene gå først på privatlånet jeg har til mine foreldre, når det var ferdigbetalt, ville overskuddet gå til studielånet og når studielånet er ferdig, kan ekstra gå til boliglånet. Dette er en dyrere metode men færre gir opp. Og gjeldsfri er alltid billigere enn en halvferdig plan.

Skulle jeg brukt skredmetoden, ville jeg sortert lånene basert på størrelsen på rentene. Dvs, det lånet som har mest i effektiv rente først, og den med lavest effektiv rente, sist. Med å følge denne metoden, ville jeg først betalt alt ekstra på boliglånet, så studielånet når boliglånet er ferdig, til slutt privatlånet. På grunn av størrelsen på lånene, ville nok studielånet og privatlånet bli ferdig betalt med den vanlige betalingsplanen FØR jeg blir ferdig med boliglånet.

Jeg vil helst anbefale folk å fokusere på ett lån av gangen, da viser effekten mye mer, og dermed vil også motivasjonen opprettholdes. Tidligere har jeg fokusert på lånet til mine foreldre, men nå kommer jeg til å gjøre noe litt annerledes. For nå.

Jeg har valgt å betale ca 1000 kr ekstra på boliglånet, og så redusere det jeg betaler til mine foreldre litt.

1000 kr ikke er mye, egentlig, men jeg betalte 1000 kr ekstra i forrige måned, og det reduserte lånet med 28 kr. Det etter en måned. Denne måneden skal jeg betale 1028 kr. Mens jeg ikke kan garantere at gjelden vil reduseres med dette hver måned fremover, er en ting sikkert: En jevnlig ekstra betaling vil påvirke den langsiktige betalingsplanen og vil redusere kostnadene mine. Det er et stor fordel.

Det er grunnen til at jeg endrer betalingsplanen, og slik vil dere se den, fremover.

#gjeld #gjeldbetaling #nedbetaling #personligøkonomi #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg