Økonomiske feller i disse Koronatider

Økonomiske feller er mange i disse Koronatidene. For meg som for mange andre: å kjede meg fører ofte til overforbruk og med hjemmekontor og selvisolering, kjeder jeg meg mer. Dette er hva jeg må være obs på, for å hindre at jeg bruker (mer) ekstra enn jeg allerede har gjort! Jeg har notert ned 5 feller for meg, og 1 ekstra, som ikke gjelder meg men i følge nyhetene kan det gjelder deg.

1: Utgifter som havner under “… men jeg har jo hjemmekontor!”

Helt ærlig, jeg har hatt en utgift som havner under dette: Jeg har kjøpt en kontorstol. Men etter bare en dag med å sitte på stolene jeg arvet fra tippoldemoren min, med mange pauser for å strekke rygg og forsøke å finne nye stillinger, krøp jeg til korset. Jeg er allikevel fornøyd med at jeg kjøpte en stol til 700 kr, og ikke en av de supergode til over 2000 kr.

Det er også flere ting som kunne ha gjort hjemmekontor en litt bedre opplevelse, en speaker for å ha når jeg har telefonmøter for eksempel, men jeg dropper det.

2. Utgifter som havner under “…. men jeg fortjener det!” 

Jeg har vært flink til å selvisolere meg; jeg går bare ut på butikken og blant folk når jeg må, jeg har ikke besøkt søskene mine og tanteungene mine, jeg unngår folksomme steder, jeg har meldt meg frivillig til diverse Røde Kors arbeid. Jeg holder ut og jeg er flink. Da fortjener jeg jo helt klart en ekstra sjokolade, en ekstra brus, litt ekstra dyr mat, osv. Eller kanskje til og med noen høytalere jeg kan sette rundt i leiligheten min slik at jeg hører hva jeg spiller uansett hvor i leiligheten jeg er!

3. Utgifter som havner under “… bare litt ekstra for å støtte norsk næringsliv”

Jeg nevner bare en av disse i videoen nedenfor, for jeg har ikke vært fristet til å gjøre den ene tingen her: Å hamstre. Hamstring er dyrt for lommeboka, spesielt om du har handlet inn ting som holder seg godt, men som du egentlig ikke pleier å bruke. Jeg vet ikke hvor mamma hørte dette, men hun hadde hørt om noen som hadde handlet boksemat til 10.000 kr. Kan godt hende det er et rykte og en overdrivelse men det var mange hyller som var tomme den torsdagen hvor alt ble stengt ned!

Den tingen jeg lar meg friste mer, er å kjøpe ting jeg ønsker meg med unnskyldningen: og da støtter jeg også opp om norsk næringsliv. Og mens dette helt klart er viktig, er også min egen lommebok viktig. Hvis jeg ikke hadde tenkt å kjøpe dette før Korona-tilstandene, skal jeg heller ikke bruke det som en unnskyldning til å kjøpe noe ekstra heller.

4. Å kjøpe underholdning

Her var jeg så flink frem til fredag som var og i helgen sprakk jeg så sinnsyk! Jeg elsker nemlig å lese, jeg elsker kindlen min, hvor enkelt det er å finne bøker på Amazon, hvor billig bøkene er og hvor enkelt det er å laste de ned til kindlen! Men når en bok koster 4 $ og det tar meg fem timer å lese den, og det er en serie på 11 bøker, hvor hver bok koster 4 $, da blir det en ganske stor sum til slutt! Og jeg klarte å stoppe etter fire bøker…. Jeg har veldig lyst å lese resten, men jeg har tatt en pause.

Bestevenninnen min er flink til å låne digitale bøker fra biblioteket og hun hjalp meg i går med å finne noen kjekke bøker jeg kan lese på mobilen min i stedet.

For andre kan det være annnen underholdning som frister mer i disse tider: å leie filmer, å bestille flere streaming-services. Eller som jeg ser: Mange har funnet gleden i brettspill. Jeg elsker å spille brettspill, så det at familier finner glede i å spille sammen, er utrolig gøy. Men brettspill er dyrt, så du trenger ikke overkjøpe her heller.

5. Spise for mye

Når jeg sitter inne, vil jeg gjerne ha noe å spise på. Dette er ikke bra for verken midjen eller lommeboka. Jeg hadde opprinnelig en utfordring denne måneden med å leve for 1000 kr i mat, men fordi jeg har hjemmekontor og dermed ikke får lunsj på jobb, fordi jeg ikke ‘kan’ bruke kontantene jeg tok ut i begynnelsen av måneden for å handle mat og lommepenge-ting med, osv. osv. har jeg droppet den utfordringen.

Nå prøver jeg å passe på at jeg helle tiden har vann tilgjengelig, for jeg har oppdaget at hjernen min ikke er særlig flink til å tolke kroppens signaler. Og ofte når jeg har vært tørst, har jeg trodd jeg var sulten…

6. Bonus som ikke gjelder meg – Oppussing

Nyhetene kunne fortelle i forrige uke at folk benyttet denne isolasjonstiden til å begynne med oppussing i hjemmet. Og hvis du hadde planlagt å pusse opp i år uansett: Kjempe bra. Maler du veggen for n-te gang for å hindre at du kjeder deg – dropp det gjerne.

Selv er ikke dette en fare for meg, da jeg burde ha fikset veggen, men jeg gidder ikke nå. Lenge leve latskapen!


Det var de 6 tingene jeg har tenkt på, som gjelder meg, stort sett (jeg har ikke kjøpt brettspill, det er ikke så mange som passer for en person Buhuhu!).

Dersom du har noen flere fristelser som ikke er nevnt her: ta gjerne å del de med meg. Og har du noen andre tips til hvordan jeg kan unngå å bruke penger på underholdning?

Og har du lyst å se meg snakke om denne lista, har du videoen her:

#personligøkonomi #økonomi #overforbruk #korona #hjemmekontor #kjedsomhet #mat #underholdning

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg