Oljekrisen er det beste som noen sinne har hendt meg.

Oljekrisen begynte sitt inntog på Nordjæren i 2014 men det var først året etter at den påvirket meg direkte, når arbeidsledighet begynte å true meg direkte. Kontraktene der jeg hadde vært innleid ble sagt opp. Jeg var en innleid resepsjonist og selskapet jeg var ansatt hos hadde mistet kontrakt på kontrakt etterhvert som oljeselskapene kuttet ut bemannede resepsjoner for å spare penger. Det var derfor ingen 100% stillinger de kunne flytte meg til. Jeg tenkte at dette kunne være en flott mulighet til å prøve nye ting, mens jeg samtidig hadde en viss inntekt. Jeg spurte derfor om de hadde en redusert stilling for meg, som de hadde. Jeg fikk en 50 % stilling.

Dette ble starten på ganske mange selvoppdagelser. Det første handlet om hva jeg ikke ville gjøre. Og dette ble en overraskelse.

På denne tiden leste jeg svært mye om jordbruk og permakultur, min store drøm var et småbruk. Denne perioden med 50% stilling skulle jeg utnytte for å lære mer, prøve mer praktisk og få en fot innenfor. Slik ble det ikke, ikke fordi jeg ikke fikk prøvd meg men jeg oppdaget at det er veldig kjekt å se og lese om primærnæringen, det er noe helt annet å jobbe i det.  Det andre livet jeg hadde brukt tre år på drømme om, skulle ikke være mitt. I ettertid ser jeg at disse drømmene egentlig alltid var urealistisk, like urealistiske som drømmen min om å snuble over den ekte Hogwarts/Galtvort mens jeg var å gikk fjelltur i Skottland (som jeg heller aldri har gjort).

Den andre oppdagelsen jeg gjorde var at jeg kan jobbe masse med overtid og lange dager. Jeg har lært hvordan jeg kan håndtere dette over tre-fire måneder. Jeg ble kanskje svimmel av og til, måtte sette meg ned før jeg falt, men jeg har lært mer om å spise rett og sove når jeg har mulighet av dette.

For etter 6 måneder med slakke dager og 50 % stillinger, sto jeg i fare for å bli helt arbeidsledig. Jeg gikk i overdrive og fikk en sesongjobb som bare var halve dager, ikke hver dag. Noen dager etter fikk jeg spørsmål om å fortsette i noen måneder til i en annen stilling der jeg hadde vært. Jeg klarte å kombinere disse jobbene og jobbet sommeren 2016 godt over 100 %. Hver gang jeg satte meg på bussen måtte jeg sette på vekkerklokka, så jeg ikke sov forbi busstoppen min.

Den tredje oppdagelsen jeg gjorde, var at penger var gøy.

For etter en periode med MYE arbeid og liten tid til å bruke pengene, hadde jeg plutselig veldig mye mer ekstra penger på bok. Jeg måtte være lur med hvordan jeg håndterte disse, siden kontraktene mine bare ble forlenget med tre måneder av gangen. Høsten 2016 begynte jeg å budsjettere.

Det fjerde jeg oppdaget var at selvhjelpsbøker faktisk hjalp.

Etter drømmen om småbruk gikk i vasken, måtte jeg finne ut hva annet jeg kunne gjøre. Jeg begynte med en selvhjelpsbok, før jeg flyttet over til andre. Jeg har tidligere fnyst av selvhjelpsbøker, for jeg kan ikke skjønne hvorfor folk vil la andre fortelle de hva de skal gjøre. Det jeg ikke var klar over, var at selvhjelpsbøker ikke forteller deg hvordan du skal leve, de gir deg ulike perspektiver å se på ting, og du selv tilpasser det som inspirerer deg inn i ditt liv. Den første selvhjelpsboka kjøpte jeg i 2015, og det har blitt en del siden den gang.

Den femte og siste tingen jeg oppdaget, var nye drømmer.

Hadde det ikke vært for oljenedgangen, ville jeg nok ikke sittet her i denne leiligheten med den økonomien jeg har i dag. Jeg hadde nok ikke skrevet disse ordene eller turt meg ut på Youtube.  Mens jeg pleide å drømme om ting som var umulige for meg, småbruk er ganske umulig når man ikke har råd til å bo for seg selv en gang, har drømmene mine i dag en vis realitet til seg. Det vil ta år å kunne oppnå noen av de, men det er mulig. Det er så utrolig givende å sette seg mål og se hvordan man kan oppnå disse, og det vet jeg ikke om jeg noen gang hadde opplevd uten å gå igjennom usikkerheten med jobb og frykten for å ikke ha penger til å klare meg selv.

Jeg har fått tro på meg selv, jeg har begynt å utfordre meg selv, jeg kjenner meg selv bedre og i stedet for å la livet skje med meg, former jeg livet til det jeg trenger det å være. Jeg har gått fra å være passasjer i livet mitt til å bli sjåføren, og det er takket være oljekrisen.

Har du reflektert over hvordan motstand har gjort deg bedre? Hva og hvordan ble du endret? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor!

#selvutvikling #utvikling #kjenndegselv #selvtillit #oljekrise #selvoppdagelse

5 kommentarer
  1. Livet går ofte i bølgedaler. I en av de dype dalene fant jeg ut at selv om det ser mørkt ut, er det mulig å grave seg ut og komme opp med nye ideer, meninger og et endret tankesett. Å vite at selv om en avgjørelse er skummel å ta, kan det være en god ting å faktisk gjennomføre det. Denne bloggposten får meg til å ville tenke ordentlig gjennom hva livets bølgedaler har lært meg de siste to årene…
   Jeg har lenge hatt lyst på småbruk, men ikke trodd at det er mulig. Med hjelp av inspirasjon og motivasjon fra andre, et endret tankesett, mer kunnskap om personlig økonomi og litt stahet ser jeg nå at det kan være mulig 🙂

   1. Så bra! Kjekt å vite at du har tenkt litt på dine bølgedaler. Jeg forsto at du har kjennskap til arbeidet med småbruk, som jeg ikke hadde. Når jeg faktisk fikk prøve meg på arbeidet, fant jeg ut at det ikke passet meg! Godt å lære det før jeg befinner meg på et lite småbruk!
    Har du tenkt på om det er mulig å leie et småbruk?

    1. Ikke akkurat kjennskap til arbeid på småbruk, men er fra bondelandet uten å ha bodd på gård. Er litt stor på det så har lyst til å eie når jeg først kommer dit 🙂

      1. Bra du oppdaget det i tide!!
       Tror nok ikke det skjer. I løpet av det siste året har jeg fått to avokado til å spire, gulrøttene hadde jeg kuttet litt for mye av så de fikk ikke blomster (men nå som jeg vet feilen kan jeg prøve igjen), vårløken gror så jeg kan bruke den fire og fem ganger og hjemmegrodd paprika gir masse farge og smaker godt 🙂 Mer er det ikke plass til i stua… LOL

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg