Pengetankesett: Har du råd?

Pengetankesett er hvordan du (og jeg) tenker ubevisst om penger og personlig økonomi. Jeg sier ubevisst men det skjuler mye i det begrepet. La meg heller si at pengetankesett kan enten være ubevisste holdninger ELLER automatiske handlinger.

Ubevisste holdninger kan være vanskelig å oppdage og derfor vanskelig å endre. Jeg innså ikke før i fjor sommer, at jeg i slutten av tenårene hadde fått for meg at dersom jeg vurderte å inkludere lønn når jeg valgte min karriere, ville jeg være egoistisk og bli ulykkelig. Dette gjaldt bare meg og min økonomiske fremtid kunne aldri være i noen av planene eller drømmene mine.

Automatiske handliger derimot er lettere å oppdage og lettere å endre. Det betyr ikke at det nødvendigvis er lett selvfølgelig, men lettere er jo alltid bra.

Hvordan kan man oppdage sine automatiske handlinger? Med å stille spørsmål med alt man gjør og følger tankesettet tilbake til ryggmargen. For meg er det spesielt interessant for økonomiske handlinger.

Hvorfor liker jeg ikke å åpne brevene som kommer inn? Hvorfor venter jeg til å betale regningene? Hvordan planlegger jeg innkjøp? Hva sparer jeg?

En av mine automatiske handlinger var hvordan jeg bestemte om jeg hadde råd til noe. Det var veldig enkelt: Hadde jeg pengene på konto, hadde jeg råd. Var ikke pengene på konto: hadde jeg ikke råd. Jeg har hatt automatisk sparing siden jeg begynte å studere, og det gjorde at resten av pengene på konto, kunne brukes. Det at jeg ofte måtte hente pengene ut igjen, fordi jeg ikke hadde tenkt på fremtidige utgifter når jeg sjekket om jeg hadde råd, var ikke noe jeg tenkte over.

Et eksempel for å illustrere:

For veldig mange år siden, ble jeg fristet med en demo, for å kjøpe noe skikkelig dyr ansiktsmaske. Jeg ble ikke bare fristet, jeg tømte bankkontoen min for å kjøpe dette. Og jeg mener tømte. Jeg tror jeg hadde 50 kroner igjen på konto. Selger prøvde også å selge noe annet til meg men jeg måtte si at jeg hadde ikke råd til mer: Kontoen min ble tom med dette kjøpet og ville ikke fylle seg igjen før lønning uken etter. Der og da tenkte jeg ikke over reaksjonen til selger, men vedkommende fikk et helt spesielt ansiktsuttrykk og jeg er ganske sikker på at de tenkte at jeg nå gjorde en innmari teit ting. De stoppet ikke salget selvfølgelig men jeg var nok ikke en kunde vedkommende tenkte tilbake på med tilfredsstillelse.

Den automatiske handlingen har jeg nesten ikke gjort siden jeg begynte å budsjettere. Nå er som oftest den automatiske reaksjonen å tenke på hvor kjøpet skal plasseres i budsjettet. Men jeg har hatt noen tilbakefall, senest i vinter. Det var kjøp av fond, så pengene gikk egentlig ikke ‘ut’ av budsjettet men jeg var nødt til å omrokere rundt litt og redusere en minibuffer 1000 kroner. Greien var at jeg var så ivrig fordi jeg endelig begynte å skjønne mer om fond! Når markedet først hadde en ny dipp og jeg hadde 1000 kr stående på en konto, kunne jeg jo bare kjøpe flere andeler av kontoen umiddelbart. Jeg tenkte ikke noe over det i det hele tatt! Først neste søndag når jeg skulle oppdatere budsjettet fikk jeg en liten “oh, shit”. Igjen, selve beløpet eller kjøpet er eller var et problem. Det var den automatiske reaksjonen som er skummel.

***

Har du oppdaget noen automatiske pengehandlinger du gjør? Del de gjerne, så kan det hende vi får en liten aha opplevelse selv!

#økonomi #personligøkonomi #holdninger #tankesett #mentalitet #penger

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg