Prokrastinering: Vær ærlig, unngå fristelser, og fortsett

Jeg har hørt at dagens generasjoner, fra milleniumsbarna og yngre, har det vanskeligere for å fokusere og jobbe med en oppgave enn eldre generasjoner. Jeg skal ikke si at det stemmer for alle, men jeg skal være ærlig nok til å si at ja, jeg sliter med prokrastinering. Spesielt om jeg gjør oppgaver som IKKE haster, som IKKE er så viktig å gjøre med en gang eller om det er ting som jeg ikke liker å gjøre. Ahhrrrgg. Oppvasken!

Jeg har en svakhet for å spille mobilspill, lese, høre på lydbok, og det evige Youtube! Mens jeg på onsdag takket og hyllet internett, er det også den største kilden for “skal bare [se/sjekke/lese]” før jeg for eksempel, begynner å rydde.

Derfor må jeg sette opp regler og strukturerer opp dagen, for å hindre at prokrastineringen blir for ille. For eksempel: Svakhet i mobilspill. –> Fjern mobilspill fra mobilen. Det er en tidssluk, og gjør bare at minuttene går fra meg.

Utsetter til det haster: Sett et begrenset antall minutter du har til å gjøre oppgaven. Når det begrensede antall minutter er gått, forlater du oppgaven, om du er ferdig eller ikke. Er du ikke ferdig, kommer du tilbake til det senere på dagen eller neste dag. Hvis jeg for eksempel skal rydde, gir jeg meg selv 10 minutter for å gjøre ulike oppgaver. Enten blir jeg ferdig på de 10 minuttene, ellers vil det hindre meg i de neste oppgavene. Har jeg oppgaver på jobb, gir jeg meg selv 30, 45, eller 60 minutter til å gjøre den oppgaven. Blir jeg ferdig; flott! Blir jeg ikke ferdig; kommer jeg tilbake til det på ettermiddagen eller neste morgen. Legger nå vekt på at dette er når oppgavene IKKE haster enda.

Her må jeg være ærlig med meg selv, være ærlig i hvordan det hindrer glede i livet mitt, være ærlig i hvordan jeg kan hindre at det forstyrrer. Og selvfølgelig: Jeg får masse glede av å se Youtube-videoer. MEN, jeg må begrense og være bevisst på når jeg ser det. På jobb liker jeg å høre på ting, og det er mye podcast og slike ting som ligger på youtube. Det er mange videoer der folk bare snakker sammen også. Så jeg har youtube oppe på jobb. Finner jeg en video jeg vil SE på, må jeg si til meg selv, “Dette er for senere, nå lytter du bare”. Heldigvis har Youtube en “Se senere” knapp. Samtidig, hvis jeg er hjemme og finner en video jeg vet er fin å lytte til, men ikke nødvendigvis se på, markerer jeg den, for å lytte til på jobb. Og hvis du spør: Hvordan klarer du å jobbe og lytte på ting samtidig?: Vel, det kommer ann på oppgaven. Hvis jeg skal lese eller skrive, kan jeg ikke lytte til noe. Skal jeg slå opp og kontrollere informasjon, går det helt fint. Det hender jeg må gå inn i det jeg lytter på, sette på pause eller spole tilbake, fordi jeg ikke har fått med meg hva som ble sagt. Det gjør ingenting. Men jeg må være streng med meg selv. Jeg må være bevisst på hva jeg ser på, jeg må utsette noen kjekke videoer til jeg kommer hjem. Og det er ikke alltid jeg har lyst til det.

Er jeg perfekt? Åh, langt der i fra. Henviser til bildet av vasken min i dag tidlig, men jeg prøver. Jeg tar valget om å bli bedre. Jeg lager regler og gjør det vanskeligere for meg å unngå ting. Men jeg får det ikke alltid til. Og det er greit. Da må jeg bare prøve på nytt igjen.

#rydde #utsette #prokrastinere

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg