Q&A – Budsjett – bank – bil og blogg

Personlig økonomi har vært et interesseområde for meg i 3,5 år. Bloggen har eksistert i litt over 3 år, Youtubekanalen i 1,5 år. I løpet av den tid har jeg fått en del spørsmål både på nett og i samtaler, spørsmål som kanskje ikke kan bli et helt innlegg men allikevel er greie å svare på. Derfor har jeg samlet spørmålene. Hvis du har noen ting du ønsker jeg skal svare på, legg det igjen i kommentarfeltet – så ser jeg om jeg tar en til Q&A i fremtiden.

Hvorfor snakker du så mye om budsjett?

Helt ærlig, jeg misjonerer om budsjett fordi budsjett er det ene verktøyet som har hjulpet meg snu livet mitt rundt. Det har gitt meg kontroll på økonomien som igjen har gitt meg selvtillit og en indre ro. Jeg gikk fra å tro at budsjett var noe vanskelig og skummelt, til å virkelig forstå hvor enkelt det kunne være. Dette ønsker jeg å bringe videre.

Nordmenn er de dårligste i Europa, i hvert fall tilbake i 2016, på å budsjettere. Da var tallet i Norge 26% (av 1000 spurte), mot et gjennomsnitt i Europa på 60 %. 1000 personer ble spurt i hvert Europeisk land. Og etter samtale med venner, familie og folk på internett ser jeg en liten trend som forklarer dette.

Det første er at vi strengt tatt, kanskje ikke trenger det. Har du råd til alt du ønsker deg og ikke ønsker å spare penger fortere/betale ned gjeld fortere, er det mye lettere å fortsette slik du gjør nå, enn å lage en vane for å budsjettere. Dette var det noen venner av meg som sa for 3 år siden, når jeg begynte å budsjettere. Jeg stilte spørsmål ved om det alltid ville være slik, og de var ganske sikker. Jeg syns det hører med til historien at de i vinter, ganske begeistret, fortalte om en familie som hadde klart å redusere forbruket sitt og passet såpass godt på økonomien sin, at de hadde kunne redusere stillingene sine og nå var mer hjemme med barna sine. Poenget er ikke at jeg skal si ‘I told you so’, men heller at vi alle sammen endrer oss, vi får nye synspunkter og nye impulser. Selv om du kanskje er veldig fornøyd med forbruksmønsteret ditt i dag, kan det være greit å kanskje spare litt til noe du ønsker å få til i fremtiden. Et budsjett hjelper deg å kontrollere utgiftene og sparingen din.

Den neste trenden jeg ser mye av, er at folk misforstår hva budsjett egentlig er. Budsjett blir ofte sett på som noe kjipt som fratar deg noe. Eller folk FRYKTER budsjettet skal ta fra de noe. Hva dette noe er, kan variere fra person til person. For noen er det å ta bort mulighetene for impulsivitet, for andre er det glede over å shoppe. Noen frykter de ikke vil få nok til de de ønsker seg, om det er mat, underholdning eller hva som helst egentlig. Jeg ønsker å få frem at det ikke er budsjettet som fratar deg dette. Det er du selv som gjør det, med å ikke inkludere det i budsjettet. Hvis du ønsker å bruke mer penger på noe, juster på tallene, for å få råd til det.

Den siste grunnen til at jeg snakker så mye om budsjett, er fordi når jeg forstå hvordan jeg skulle budsjettere, begynte jeg å oppnå ting jeg ALDRI hadde trodd jeg skulle klare, helt selv. Jeg sparte opp egenkapital, jeg har kjøpt meg leilighet. Jeg sparte og pusset opp kjøkkenet for oppsparte penger, ikke med hjelp av lån. Og de siste tre årene, siden jeg kjøpte meg leiligheten, har jeg betalt ned gjelden min med nesten de dobbelte som terminbeløpene skulle tilsi at jeg skulle betalt. Og for en singel, studerte-i-fem-år-men-leverte-aldri-en-bachelor-oppgave-jobbet-ned-mot-minste-lønn-i-fire-år, er jeg veldig stolt av det!

Hvordan hjelper budsjett deg?

Budsjett er det viktigste verktøyet jeg har for å oppnå den økonomiske siden av målene mine. De fleste målene mine har kostnad med seg, og med budsjett klarer jeg å, for det første, sette et bestemt beløp til det i når jeg får lønn. Og for det andre, vil budsjettet hjelpe meg finne småbeløpene som jeg tidligere sløste, som jeg nå kan sette til målene. Et mål kan derfor oppnås mye, mye fortere enn hva vi kanskje tror før vi begynner. Ta oppsparing til egenkapital for eksempel:

Før jeg begynte, trodde jeg at jeg ‘bare’ kunne spare mellom 20.000-50.000 kr i året. (Jeg sparte alt mellom 0 kr til 8000 kr avhengig av måned og år, fra jeg begynte å arbeide til jeg delvis mistet jobben i oljekrisen). Siden jeg begynte å budsjettere, pleier jeg som regel å ha 1 tusenlapp igjen hver måned, i tillegg til den automatiske sparingen jeg gjør, som jeg kan sette til mine ulike mål. 1000 kr, hver måned, er 12.000 kr i året. Det er en ganske pen sum det.

Hvorfor har du ikke bil?

Første gang jeg snakket med banken om å kjøpe en bolig, gjorde de det klart at jeg ikke ville kunne få lån samtidig som jeg eide en bil. Jeg tenkte den gang, at jeg bare kjøpte meg en ny bil noen måneder etterpå, uten problem. Så fikk jeg oversikt over økonomien min og innså at de to bilene jeg hadde eid, (eller 1 eid, 1 leaset) kostet mellom 45.000 kr og 70.000 kr i året! Leasingen på bilen jeg hadde, gikk ut i januar 2017, samme måned jeg var i banken for å søke etter boliglån. Og siden har jeg ikke hatt bil. For å ikke såre min egen stolthet, pleier jeg å si at jeg kunne hatt råd til bil, men da hadde jeg ikke hatt råd til noe annet. I realiteten… tror jeg ikke jeg har råd til bil. For alt annet er viktig å ta seg råd til. Det er viktigere å investere til pensjon, enn å ha bil. Det er viktigere å kunne spare til buffer, enn å ha bil. Det er viktigere å ha mulighet til å reise på ferie, enn å ha bil. Alt dette, og mer til, velger jeg å over det å ha bil.

I november i fjor, begynte jeg faktisk virkelig å vurdere å kjøpe meg en bil. Det var begynt å bli kaldt og surt, og jeg var lei av å sykle 15 km en vei, hver dag, til jobb. En tredje vinter, 15 km, langs Jærens flate kystlandskap. En bil var bare SÅ MYE DEILIGERE! Et par uker etterpå fikk jeg beskjed om at min avdeling skylle flytte lokasjon. Nå er kontoret mitt under 1 km unna (i luftlinje). Bil? Hvem trenger bil? Ikke jeg!

Savner du noe fra livet før du begynte å budsjettere?

Det er mer arbeid å være på budsjett, enn å ikke være på budsjett. I hvert fall på forhånd. Fordelen med budsjett, er at det er langt mindre etterarbeid. Kanskje litt som at trening er mer arbeid for kroppen før, men helseproblemene man kan utvikle senere, er mer arbeid etter.

Listen over fordeler med å være på budsjett, er så mye lettere å komme på, enn hva jeg eventuelt savner. Og det er ikke rett frem og ukomplisert heller. Hva jeg savner er nemlig også noe jeg er glad for at jeg ikke lengre er. Jeg savner nemlig det avslappede forholdet jeg hadde til penger. Hadde jeg penger på konto, hadde jeg råd til det. Det var ingen dypere tankeganger enn det. Når jeg i dag tenker på tilbake til den tankegangen, begynner hjerte å pumpe ekstra hardt og jeg blir stresset, for sannheten er at mens det som regel gikk greit, var det noen ganger jeg måtte leve med hva jeg hadde i skapene, den siste uka før jeg fikk lønn. Jeg gikk nemlig tom for penger. Jeg klarte heller ikke spare noe særlig, jeg hadde aldri klart å kjøpe meg leilighet, eller fått til alt jeg i dag er så stolt over.

Det er vel litt som at vi alle savner naiviteten vi hadde som barn men vi vet alle naiviteten er beskyttet av de voksne i barnets liv. Skal vi klare oss som voksne, må vi slippe litt av den naiviteten. En voksen, med et barns naivitet, vil møte mange, mange utfordringer.

Hva er den største tingen du har lært etter du begynte på den økonomiske reisen du er på?

Den store tingen jeg har lært meg, etter jeg begynte på den økonomiske reisen jeg er på, er hvor sterk jeg selv faktisk kan være. Jeg har lært at jeg klarer ting selv, hvis jeg har pågangsmot og tålmodighet. Tar det tid å oppnå store mål, som for eksempel å spare opp nok egenkapital når du er singel. MEN når jeg ser tilbake igjen, tar det mye mindre tid enn jeg hadde fryktet. For når jeg er motivert og har et, stort mål, vil budsjettet hjelpe meg finne småbeløpene som jeg tidligere sløste, som jeg nå kan sette til mitt store mål. Før jeg begynte, trodde jeg at jeg ‘bare’ kunne spare mellom 20.000-50.000 kr i året. (Jeg sparte alt mellom 0 kr til 8000 kr avhengig av måned og år, fra jeg begynte å arbeide til jeg delvis mistet jobben i oljekrisen). I oljekrisen, mens jeg jobbet flere jobber og sparte nesten alt ‘for jeg skulle snart være helt arbeidsledig), klarte jeg å spare 100.000 kr på 6 måneder. Siden jeg begynte å budsjettere, pleier jeg som regel å ha 1 tusenlapp igjen hver måned, som jeg kan sette til mine ulike mål. 1000 kr, hver måned, er 12.000 kr i året. Det er en ganske pen sum det.

Hvorfor bruker du ikke bankens budsjettprogram?

Jeg bruker Everydollar.com, som er et gratis nettbasert budsjetteringsprogram. Det er super enkelt og jeg har brukt det i 3 år. Jeg har tidligere forsøkt å bruke banken min, som er DNB, sitt budsjett men jeg har ikke fått det til. Jeg husker ikke når jeg først forsøkte å lage et budsjett nettbanken, men det var etter jeg begynte å jobbe i 2010. Jeg forsøkte igjen for 1 eller 2 år siden, da jeg fikk dette spørsmålet fra en seer. Fremdeles er det ikke godt nok. Det virker som om budsjettet og regnskapet blir holdt separat, og jeg klarte ikke å se hvordan realiteten ble i forhold til planen. Dessuten var det forvirrende å gå inn å endre på en utgift, for å plassere det rett.

Det siste året har DNB absolutt forbedret seg, jeg er veldig imponert over de ulike bank og spare-appene som DNB har utviklet og selvfølgelig; ‘Min Økonomi’ som de har hatt tilgjengelig siden 2011, er absolutt er verktøy.  Men jeg vil fortsette å bruke Everydollar, det fungerer utmerket for meg.

Hvor mange bankkontoer har du?

Jeg har tre brukskontoer, (en regningskonto hvor også lønnen min blir betalt inn til, 1 brukskonto i DNB og en i KLP hvor det ikke koster noe for å ta ut kontanter) 3 sparekontoer (En vanlig sparekonto (har minst penger i seg) en superspar konto (ikke så mye penger, men månedlig sparing går inn her) og en høyrentekonto i Svea, Og jeg har 1 ASK konto for investeringer. Syv totalt. Dette spørsmålet kommer ofte opp når jeg snakker om Minibufferene og hvordan jeg holder styr på de. Jeg bruker alltså IKKE en bankkonto per minibuffer.

Hvorfor begynte du å blogge og lage youtubevideoer om økonomi?

Det er takket være Youtube at jeg har klart å ta kontroll på økonomien min. Jeg begynte å se på en video som bare ramset opp ulike sparetips. Det førte meg videre til flere ‘slik sparer du penger’ videoer før jeg snublet over videoer hvor folk åpent delte sin egen økonomiske eventyr for å bli gjeldsfri og bygge rikdom. Jeg ble så SINNSYKT inspirert og imponert! Men det var ingen norske som delte sin egen økonomi. Jeg ønsket å bli den første som kunne snakke om dette på norsk. Jeg ser det er et potensial for å kunne inspirere mange flere mennesker, slik jeg selv ble inspirert. Og med å dele min egen erfaringer, håper jeg at folk innser at personlig økonomi ikke er komplisert, at man ikke må være født flink med penger og tall og at man kan begynne sent.


Det var alle spørsmålene jeg hadde samlet sammen, husk du kan selv legge igjen spørsmål nedenfor, de kommer kanskje i fremtidige videoer.

Ha en strålende flott, og uperfekt dag!

#budsjett #personligøkonomi #bil #billøs #kostnad #bank #youtube #QA #

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg