Q&A Jeg svarer en seer om budsjettet mitt.

Det kom en mail med spørsmål om budsjettet mitt fra en seer i forrige uke, og jeg ble SUPER glad! Av flere grunner: Noen er nysgjerrig og vil lære mer. Noen tenker kritisk over hva jeg bruker vs hva de vil bruke. Og siste: De er derfor mest sannsynlig flink med sin egen økonomi!

Og det er ekstra bra når spørsmålene faktisk er helt korrekte! Matematisk er dette lurere enn hva jeg gjør. Men jeg velger fremdeles å budsjettere slik jeg gjør det. Fordi…

Personlig økonomi er personlig. Lær det du kan av andre; men husk alltid at det er DU som gjennomfører, ikke alle andre.

Jeg har svart seeren på mail og fått tillatelse til å svare de på Youtube også. Videoen ligger derfor nedenfor. La meg svare det skriftlig også: (Jeg har forresten redigert litt på spørsmålene, for å gjøre de klarere og mer konsis)

 

Jeg sitter av nysgjerrighet og ser på dine budsjetter etter tips men fant 2 ting i budsjettet som ved andre innfallsvinkler fikk meg til å tenke annerledes på hvordan man fordelere eller bruker penger. Jeg ser at du donerer ca 500 kr i måneden, (sikkert en bra sak, jeg har ikke satt meg inn i hva): dersom du heller bruker det på den dyreste gjelden, sparer du rentene av 500 per måned, eller med andre ord 500 kr+ renten er det egentlige årsregnskapet. Tror du ser hva jeg mener.

 • Å gi opp til 50.000 kr til godkjente frivillige eller religiøse organisasjoner eller samfunn gir et skattefradag. Jeg er usikker på akkurat prosenten av det jeg gir, som er et fradrag, men antar det er mellom 20 og 25 %. Liste av godkjente organisasjoner og trossamfunn finne du her, på skatteetatens sider.: Det er lurt å sjekke ganske regelmessig, da listen oppdateres.
 • Jeg følger ingen religioner, men det jeg beundrer mest med verdensreligionene, er reglene de har om å gi en 10-ende del av inntekten til veldedige formål. En tiende vet vi eksisterte i Babylon, dette var skatten som ble betalt. I dag er det en del av både Kristendom, Islam og Jødedommen, å gi en del av inntekten sin til veldedige formål (via kirken for eksempel).
 • Å gi til andre som en vane
 • Den siste grunnen handler om det mentale i meg selv. Forskning viser at rikdom kan gjør folk mer egoistisk og selvsentrert, og jeg som faktisk har en youtube-kanal og blogg om økonomi, tenker mer på økonomi enn de fleste av oss. Et av tingene forskningen viser, er at det å aktivt gi til andre, er med på å motvirke trenden av å bli mer egoistisk. Det er sant, det er bare to-tre undersøkelser jeg har hørt om, som har studert dette. Jeg tenker allikevel, bedre å være ‘safe than sorry’. Ted-talken som snakket om dette kan du finne her: Does money make you mean?  Taleren forteller om noen ganske fantastiske hendelser i forsøkene de har gjort.

Det samme gjelder forbruk, vs nedbetaling av gjeld. [Å reise på en billigere ferie og heller betale ekstra på gjelden, eller spare mindre på buffere og heller betale mer på gjelden] gir mere avkasting ved årsslutt da det har kuttet renteutgiften på de 10.000 i gjeld. Dette vil gi mere handlekraft året etter. 

 • Kutte forbruk er alltid bra, men du vil alltid kunne bruke det argumentet neste år også. Jeg vet, jeg brukte ferieargumentet i fire år, og brukte det i år også. En staycation sparer deg mye penger, og du kan bruke pengene på å betale ned på gjelden.
 • Det er viktig å huske at vi ikke sparer oss til fant også. Og her tenker jeg ikke BARE på å ikke bruke penger på vedlikehold, men også at vi ikke ødelegger oss selv mentalt også.

2) ser du har et nødsparing og det er meget bra, men hva med om du heller har et oppussingslån i banken uten å bruke det, med ca 60.000 med pant i boligen. 

Du vil ikke bruke det, med mindre du er i nød. 

Da er det klart, men blir det ikke benyttet/ Brukt, slipper du renter. Du vil da ha sikkerheten i behold og ha penger tilgjengelig i egen boligkapital. [Nødbufferen blir da brukt til å betale ekstra på boliglånet]

 • Oppussingslån tror jeg er det samme som fleksilån. Dette er ikke noe alle har tilgang til og skal du ha det, får du bare ha det slik at totallånet er opp til 60 % av boligens verdi. Jeg tror dette inkluderer fellesgjeld, som jeg har og jeg skylder da mer enn 60 % av leilighetens verdi. Jeg kan derfor ikke få et fleksilån av banken.
 • Men selv om det skulle vært tilgjengelig for meg, hadde dette ikke vært et godt alternativ for meg. Et fleksilån har i dag, november 2019, ca 3,5 % rente, omtrent 1 Prosentpoeng mer enn boliglånet, og skulle jeg noen gang bruke pengene, er det sure renter å betale.
 • Ja du kan argumentere med at jeg i dag, for det første: betaler mer rente fordi jeg har et høyere boliglån enn jeg trenger, og for det andre: taper penger på å ha de i banken pga inflasjon, men det å legge opp til å måtte ta ekstra lån for å håndtere en utgift, syns jeg personlig er ukomfortabel. Og personlig økonomi er ikke bare logisk. Det er personlig og dermed ulogisk.
 • Siste grunnen er, som mange opplever med kredittkort, at de venner seg til at de har disse pengene tilgjengelig. De går fra å være lånte penger, til å være deres fremtidige penger, til å være deres penger, punktum. Og det er kanskje det skumleste.

I oppfølgingsmailene mellom meg og seeren, kom det frem at han faktisk er VELDIG flink med pengene sine. Han brukte to timer på å se igjennom tallene sine, og tok spesielt tre grep som sparer han 50.000 kr i året. Det er snakk om billige mobiler og mobilabonnement, dele internettregningen med naboen, og han har kjøpt brødbakemaskin. Dette har ikke bare kuttet i matbudsjettet på hva han spiser hjemme, han bruker den også til å lage ting som pizzadeiger og kaker: som betyr ingen pizza på byen og kakene regner jeg med at han inviterer folk hjem til seg i stedet for å gå ut.

Kjempe bra jobbet!

Over ser du det skriftlige svaret, her har du videoen:

Dette er meg.  Link Link til Youtube-video
9 grunner til at du kanskje er dårlig til å spare Hvor stor bør bufferen være? Hvorfor jeg deler økonomien min åpent

#budsjett #gjeld #lån #tilbakebetaling #forbruk #personligøkonomi #økonomi

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg