Rask gjeldsbetaling: Snøballmetoden

Skal du betale ned gjeld fort, er det viktigste du trenger motivasjon. For det er ikke enkelt å endre vaner, det er ikke enkelt å endre hvordan man forbruker penger, og det å betale ned gjeld fortere, tar tid! Hva som motiverer deg best, vet du og kanskje noen nære deg, så jeg vil gi deg noen alternativer. I dag forklarer jeg snøballsmetoden og hvordan jeg selv stiller meg til den. Du kan se en video nedenfor, som forklarer dette også, eller du kan lese teksten. Opp til deg!

Snøballmetoden går ut på å betale ekstra på det minste lånet først, og det største lånet sist. Dette gir deg en rask(ere) seier og hjelper deg med motivasjon. Når du føler at det du ofrer gjør en forskjell, er det større sannsynlighet for at du fortsetter med det. Noen som går på en diet uten å merke at de går ned i vekt, holder seg ikke på dietten lenge…

Du rangerer alle lånene dine, fra minst til størst, uavhengig av renter, uavhengig av gebyrer, bare minst til størst. Du betaler minimumsprisen på alle lånene og hiver alt ekstra på det minste lånet du har. Når dette er betalt, vil du begynne å fokusere på det nye, minste lånet. Du betaler på dette lånet minimumsbeløpet + minimumsbeløpet du betalte på det forrige lånet, + alt ekstra. Snøballen som er din betaling, har vokst. Når dette lånet er betalt, blir det det som nå er det minste lånet fokuset. Du betaler minimumet for denne, minimummet for lån nr 2 og minimum fra lån nummer 1, samt alt ekstra. Snøballen har vokst enda mer.

Hvem passer den til? 

Denne passer til nybegynneren som trenger litt ekstra motivasjon. Den passer til de som har flere, litt mindre lån (og selvfølgelig noen større). Den passer til de som ikke ønsker å se fremdriften på et regneark men på tallet som går ned, på listen som blir strøket ut.

Fordeler

Metoden er fokusert på motivasjon! Motivasjon, Motivasjon, Motivasjon. Man får en rask seier som gir deg lyst til å fortsette. Forskning viser at denne metoden er den som har høyest suksessrate for å kvitte seg med lån, for de som bruker den holder ut.

Ulemper

Hvis du klarer å holde deg motivert med regneark, hvor du følger opp alle lånene dine, osv. er dette ikke den billigste eller raskeste metoden. Fordi vi ser bort i fra kostnadene på lån, må du betale mer i renter for denne metoden. Andre metoder vil være billigere og raskere hvis du klarer å gjennomføre nedbetalingen. Hvis du ikke klarer å gjennomføre den, vil du betale mer enn om du gjennomfører med Snøballmetoden.

Hva gjør jeg? 

Jeg bruker ikke snøballmetoden, da det var to store problemer for meg. 1: Jeg har tre store lån. Såpass store, at en seier uansett ville ta flere år. 2: Det som pleide å være det midterste lånet var et privatlån. Dette ønsket jeg å betale ned så fort som mulig, da jeg ikke liker å være i gjeld til familien.

Hadde jeg hatt flere smålån, ville dette HELT KLART vært den metoden jeg skulle brukt.

Hva skjer videre: 

Neste uke skal vi ta for oss Skred-metoden, før vi kommer til Tsunami og Tornadometoden. Ikke hørt om de to siste? Don’t worry, you will!

Du kan se videoen her:

#Gjeld #nedbetalingsplan #lån #snøballmetoden

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg