Hva er ‘rett’ i personlig økonomi: Dave Ramsey, mange andre og universale regler

Følger du med den personlige økonomi bølgen på Youtube (som er min store inspirasjonskilde) vil du også kanskje ha oppdaget at det er en stadig større gruppe som går imot ‘en finansiel guru’ som ikke helt henger med, som ikke helt har rett.

Fra en e-post jeg mottok her om dagen:

*Bildet er egentlig en videosnutt, for å vise at avsender er hipp, moderne og følger med i tiden. Det gjør ikke jeg. Jeg ikke sett Game of Thrones men jeg kjenner jo igjen dragedamen og jeg har fått med meg at hun blir gal og ødelegger hele byen. Jeg vet ikke hva hun har ofret som hun elsker da. Kan dere hjelpe med det?* 

De snakker selvfølgelig om Dave Ramsey og hans babysteg. Dette er 7 babysteg som skal følges i akkurat den rekkefølgen, og gjør man det på en annen måte, vil det ta lengre tid, i følge Dave Ramsey. I følge de som kritiserer han, bruker stegene lengre tid, og er ikke universale.

Personlig syns jeg det å angripe den andres metode som ganske unødvendig. Det er rett og slett ikke nødvendig i det hele tatt. Det er sant at babystegene er rigide, og en hver som ringer inn til Dave Ramsey, ber om hans råd og så velger å gjøre noe annet blir kalt dum. Jeg mener; Hvorfor be om råd når du ønsker å gjøre noe annet? Men å bygge opp seg selv med å rive ned andre? Hmmm.

Jeg syns begge parter går glipp av det essensielle: Personlig økonomi er personlig.

For mange er personlig økonomi forvirrende, det er skummelt og om noen gir deg enkle steg hvor du bare trenger å tenke på en ting av gangen, så blir personlig økonomi plutselig overkommelig. Det er helt topp!

For andre er personlig økonomi mer forståelig. De syns det er kjekt å se de ulike veiene man kan ta for å nå et mål, de liker å sammenligne tall, metoder osv. Det gir de motivasjon, i stedet for å demotivere de. Å da få beskjed om at “Nei, dere MÅ gå denne veien”, kan ødelegge deres motivasjon.

Som alltid liker jeg metaforer.

Det er som å  finne veien til toppen av et fjell. Kartet har en tegnet inn vei, som er asfaltert, er brei å fin. Men den snor seg litt frem og tilbake, for å ikke bli for bratt. Kartet har også noen småstier tegnet inn, som går på kryss og tvers over hele fjellsiden. Noen vil velge å gå veien: Enkel å gå, ingen fare for å gå seg vil, ingen fare for å falle under veis. Andre vil gå direkte opp mot toppen. Tyngre, lettere å ramle av men kommer du deg opp, kommer du deg opp fort. Med noen flere pauser, om det er jeg som klatrer opp fjellet.

Jeg er tilhenger av Dave Ramsey men jeg følger ikke babystegene. Jeg skjønner hvorfor han har satt opp rekkefølgen på babystegene, slik han har gjort det. Hvor alt er der for å gi motivasjon for den som ikke finner motivasjon i abstrakte tall. Men det klarer jeg, så jeg har justert litt. Jeg betaler ned gjeld og investerer litt på siden. Jeg pusser opp leiligheten min før jeg er ferdig med å betale ned på gjelden min. Dette er alle ting som Dave Ramsey hadde sagt jeg ikke skulle gjøre. Men jeg setter allikevel pris på han. For han hjalp meg med å begynne. Han var den første veilederen jeg hadde. Han fikk meg til å tro at personlig økonomi var overkommelig og jeg hadde krefter og makt til å ta kontroll på den. Og det å kunne gi så mange andre den troen, en tro de ikke hadde tidligere, bør INGEN fnyse av.

Så la oss heller snakke litt om universale regler i personlig økonomi. Noe alle bør kunne stille seg bak og støtte:

Bruk mindre enn det du tjener

Så lenge du bruker mindre enn du tjener, klarer du å spare litt. Og vi må spare.

Spar opp til de planlagte utgiftene. 

For ikke alle måneder er like, noen måneder koster mer enn andre. Som desember. Og hvilken som helst måned du drar på feire på. For helt ærlig: Er du virkelig overrasket når det blir desember og du skal kjøpe inn ekstra god og dyr mat? + alle gavene?

Du må ha en buffer

Uhell skjer og de koster som regel litt. Du må ha penger satt til sides for å ikke bare håndtere planlagte utgifter. Du må også ha for uforutsette utgifter.

Lån koster ekstra.

Hvorvidt du er for eller i mot å ha gjeld, så er det sant at det koster ekstra å låne penger. Du må vite at det koster ekstra. Du må syns det du kjøper er verdt å betale ekstra for.

Reduser forbruk, øk inntekt, gjør en eller begge.

Dette gir det mer penger for å leke med. Når jeg sier leker, så mener jeg gjøre lure ting med. Som å spare og betale ned gjeld.

Betal regningene på tiden

Purregebyr er en ekstra kostnad INGEN trenger.

Betal ned lånene dine. 

Ikke ignorer lånene. Da vokser de bare og blir dyrerer og dyrere. Helt bortkastet. Om du velger å betale ned fortere eller beholde den betalingsplanen du har fått, er opp til deg. Men du må betale.

Er du i økonomiske problemer, må du ofre noe, kortsiktig. 

Du kommer ingen vei utenom. Har du skapt problemer til deg selv, må du selv jobbe for å komme ut av de.

Du vil forhåpentligvis pensjonere deg en gang

Og den pensjonisttilværelsen kan være lang. Du må derfor spare opp til den.

Du kan ikke ta pengene med deg. 

En kollega sa dette til meg i sommer. Og jeg svarte: “Selvfølgelig kan vi ikke det. Men vi kan gi det til barna våre. Eller til en god sak”.

***********

Dette er egentlig en begynnerliste på universale regler. Har du et forslag til hva jeg bør inkludere, legg det igjen i kommentarfeltet nedenfor.

Og hvis du vet hva dragedamen elsket som hun måtte ofre, fortell meg om det også.

#personligøkonomi #regler #lån #gjeld #spare #buffer #regninger #pensjon #arv

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg