Skole til jobb, hvordan det ble et problem

Det er noen ting som blir vanskeligere å gjøre når man begynner å jobbe: Være med venner, få nye venner og læring. Vi skal vist nok lære litt hver dag men det er i hvert fall ikke effektiv og aktiv læring. Det er ikke alltid jeg er bevisst på det heller.

Disse tre tingene kom helt naturlig når jeg gikk på skolen. Vi lekte og hang med vennene våre, vi lærte masse nytt og de fleste vi møtte var i samme ‘båt’ som oss. Vi hadde de samme utfordringene, vi møtte disse utfordringene sammen på skolen og vi ble venner. Etter jeg begynte å jobbe merket jeg fort savnet etter vennene men jeg savnet ikke læringen. Det var ikke det at jeg var glad for å ikke trenge gå på skole lengre, jeg bare tenkte ikke på det. Jeg var på en evig sommerferie, i en fast sommerjobb. Jeg savnet ikke, tenkte ikke på læringen de 7 første årene og jeg utviklet meg minimalt på denne perioden. Samtidig følte jeg meg stadig mer inkompetent og som følger søkte jeg ikke nye utfordringer på jobbsiden heller. Det fjerneste? Jeg skjønte ikke hva som skulle til for å komme videre! Jeg så det ikke.

Så begynte jeg på økonomi-oppdagelseturen i slutten av 2016 og plutselig ble læring en viktig del av denne turen. I 2017 hadde jeg et bevisst mål om å lese informative bøker (2017 mål) og det er blitt en såpass stor vane, at jeg ikke har det som mål lengre. Det går av seg selv. I tillegg har jeg begynt å høre på PodCasts mens jeg er på jobb. Det er ikke alle oppgavene jeg har hvor jeg kan høre på en Podcast samtidig, men noe passer det bra til. Jeg får stadig nye ideer og jeg blir mer spent på fremtiden. Det er ikke før jeg begynte med dette at jeg innså hvilket vakuum jeg hadde levd i. Et vakuum uten inspirasjon, et vakuum uten fremtidsspenning, et vakuum uten de store gledene. Det var godt å komme videre.

Jeg begynte å få troen på meg selv, jeg begynte å se etter mer enn hverdagsglede. Jeg begynte å forvente at jeg kunne bli glad av meg selv og ikke bare på vegne av andre. Jeg ble stolt av meg selv, ikke bare av andre. Hver gang jeg lærte noe nytt, ble jeg mer inspirert. Hver gang jeg oppnådde noe nytt, fikk jeg mer tro på meg selv. Selvtilliten kom snikende. Jeg har fått meg ny jobb, ikke lengre en sommerjobb i fast stilling. (La meg her legge vekt på at det ikke var jobben som var dårlig men jeg klarte ikke å la meg selv bli utfordret i der. Jeg hadde feil innstilling, rett og slett.) Jeg har blitt kursholder! Jeg som faktisk takket nei til mange kurs, fordi det ‘ikke var vits i’, (selvtillit dere), tørr nå å stå å holde kurs.

Det hele begynte med å begynne å lese bøker som var mer enn underholdning. Jeg begynte med Jon Acuff sine bøker, hans humor passer min humor. Podcaster er korte men gode og gratis informasjonskilder. Jeg begynte med Dave Ramseys programmer, jeg tuner ut når han snakker for mye om bibelen (bare et par ganger i løpet av tre timer) og tuner inn igjen når det kommer til pengerådene. Du har også en annen amerikansk podcast. Den heter Afford Anything. Den er litt mindre konkrete og hverdagslige råd, men er mer åpen for andre tolkninger og kanskje en smule mer…. det er litt vanskelig å forklare. La oss heller si at Dave Ramseys podcast er som å begynne i første klasse, og Afford Anything er når du er klar for tredje klasse. Du må ha en viss basiskunnskap for å henge med, men til gjengjeld er den litt mer omfattende. Nå har vi også fått en Pengesnakk podcast, på norsk. Som heter Pengesnakk! Lise fra Pengesnakk startet rett før jul, og de episodene jeg har hørt, er veldig bra. De kommer ikke ut helt jevnlig, men det går greit. Hun er helt i begynnelsen på dette.

Jeg tar gjerne i mot nye tips, og selv om jeg trives med å høre podcaster på egelsk, så hadde det vært gøy med noen norske. Så kom igjen, tips tips!

(innlegget er en omskrevet og oppdatert innlegg fra mars 2017.)

#personligøkonomi #podcast #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg