Sparetips: Gaver til deg og til andre

Svigerinnen min er fantastisk med gavehandling. Hun kjøper gaver året rundt, legger de en faktisk lur plass og finner det frem til jul eller andre anledninger.

Forrige jul var et godt eksempel. Noen dager før jul ringte det på døren og en unge i fra barnehagen kom med julegave til en av tante-ungene mine. Svigerinnen min ble overrasket men ikke tatt på senga. Hun sa bare: “Åh, så bra du kom, vi har en gave liggende til deg også!” Inn for hun, til den lure plassen sin, fant frem en ferdigpakket gave, som hun visste hva var, hun skrev på navnet på ungen og gikk ut å ga den i fra seg. Helt enkelt. Da jeg spurte henne om det, sa hun at hun alltid kjøpte ekstra leker når det var salg, pakket det inn med en post-it, så var det klar hver gang ungene skulle i bursdag.

Grunnen til at jeg kom på dette denne gangen, er fordi jeg hadde det utrolig kjekt forrige uke, når jeg var å handlet premier for lykkehjul-spillet som Hjelpekorpset arrangerer hver 17. mai. Det var ekstra kjekt fordi det var salg, spesielt på mange spill. Jeg vurderer faktisk å dra bort i dag, etter jobb, å kjøpe noen spill for å ha innpakket og klar. Dessuten var det noen spill jeg tenkte jeg kunne ha selv, slik at tanteungene mine kan gjøre noe annet når de er her, enn å lese og tegne.

Det er noen spennende ‘pengespill’ som er laget for å lære barn om penger. Monopol og Milliardær har vi jo hørt om. Men har du hørt om Payday?

Dette er jeg ganske nysgjerrig på, og fordi det er 76 % salg, koster det under 100 kr. (Extra leker hvis du er nysgjerrig).

Har du noen erfaringer med dette spillet? Syns du det er greit å bruke for å lære om økonomi?

Det var ganske mange andre spill jeg tenkte kunne være interessant å kjøpe, til ulike alderstrinn men jeg må tenke meg litt om og bestemme meg for hvor mye jeg ønsker å bruke på gaver og hvor mye jeg ønsker å bruke til spill hjemme hos meg.

Jeg har egentlig ikke så mange barn å handle gaver til. De eldste får tur i Kongeparken fra meg, i en kombinert jul og bursdagsgave og de yngste har ikke så mye moro av spill enda. Men plutselig er det noen andre barn jeg skal gi noe til, så da kan det være greit å ha.

Og så til meg/deg selv.

Gaver til andre er bare det ene poenget jeg ønsker å gjøre her. Nå i sommer har de fleste i familien min bursdag, inkludert meg selv. For å spare penger, prøver jeg å være veldig bevisst om hva jeg ønsker meg. Jeg har noen få regler, som egentlig er mer veiledende enn regler (Fort: Hvilken engelsktalende film har jeg oversatt sitatet fra?)

 1. Det er noe jeg trenger. Jeg har helt ærlig ikke plass til så veldig mye mer enn jeg har allerede, så ting jeg trenger er greit å ønske seg.
 2. Det må være noe jeg er villig til å bruke penger på selv.
 3. Helst ikke gavekort. Gavekort er veldig kjipe å gi, så hvis jeg kan unngå å be om det fra andre, er jeg svært fornøyd
 4. Gaveønsket må være noe konkret, som jeg kan peke til giveren: Dette bruker jeg så-så mange ganger i uka. Dette var det et stort behov for. For eksempel ønsker jeg meg ikke penger til kjøkkenoppussingen, da blir gaven en veldig liten del av det hele. Skulle jeg ønske meg noe til i denne oppussingen, ville jeg ønskt meg penger til en Micro, til et blandebatteri, til oppvaskmaskinen. Pengene går inn i potten, men jeg og giveren kan se på den spesifikke tingen og si: Jo, den er i fra den personen. Men et bedre eksempel er å ønske seg nye sykkelsko, nye sykkelshortser, ny hjelm, ny sykkelveske, ny regnjakke til syklingen, osv. osv. Ja, jeg trenger å oppdatere sykkel-utstyret mitt.
 5. Skulle jeg motta pengegaver, prøver jeg raskt å finne ut hva jeg skal bruke pengene på og så informere giveren om hva jeg har brukt det til. Det eneste (som er et lite ‘problem’) er når man forteller hva man skal bruke pengene til, har ikke brukt de pengene til det, og nå ønsker å bruke pengene til noe annet. Som pengene jeg fikk av Mamma, Pappa og Mormor til jul. Jeg sa jeg ville kjøpe trådløse høytalere av de, men nå vil jeg bruke de til kjøkkenoppussingen. For budsjettet er stramt.

Det kan hende du ikke har bursdag nå snart men om du har det, begynn å planlegg ønskelisten din. Jeg har faktisk laget en video om det. Den er 6 måneder gammel, jeg har lært mye om filming, redigering og planlegging siden men denne holder faktisk.

Håper dere har en strålende flott og uperfekt dag!

#salg #gave #ønskeliste #

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg