Sparetips 2, Mensen-koppen for alle penga

Alt i alt kan jeg ikke skjønne at ikke flere bruker en eller annen form for mensenkopp, av denne enkel grunn: Funker den for deg, og du ikke er plaget med kramper og andre symptomer, så glemmer du at du har mensen. Er ikke det verdt å bruke 400 kr for å teste?” (Jeg åpner med avslutningen på dette innlegget, fordi det er et så innmari godt poeng.)

Det er garantert noen andre som har skrevet om det her, men mitt sparetips nr 2 er mensen koppen. Selv har jeg Diva-cup, det er kun denne jeg har erfaring med, jeg er sikker på at de andre merkene er vel så gode.

La meg begynne med å fortelle om første gang jeg hørte om mensen-koppen, for å forklare hvor mye min oppfatning har endret seg fra “Æsj” til “FABULOUS!!”. (I en synge-stemme!)

Første gang jeg leste om mensen-koppen, for ca 7 år siden på en øko-vennlig internettside, holdt øynene mine på å poppe ut av hodet mitt. ÆSJ, var første tanke jeg hadde. Andre og tredje tanke også “ÆSJ, og ÆSJ”. Jeg kunne ikke fatte at dette var en ting. En myk kopp inni kroppen, hvor blodet samlet seg. ÆSJ!! Jeg var så sjokkert, at jeg en time etterpå, fortalte det til en kollega, med full forventning til at hun ville ha samme reaksjon! Den gang ei! “Ja?” sa hun, “Er det så forskjellig fra at det samler seg i et bind, eller tampong?” Jeg var langt i fra overbevisst men det hjalp meg få et mer balansert blitt på det.

Det gikk noen år før jeg kom til vendepunktet. Det skjedde når TV2 og God Morgen Norge løftet fram mensenkoppen på TV. En av mine mindre attraktive sider er at jeg er en liten BezzerWizzer som godter meg når jeg kan ting mange andre ikke kan. Jeg rettet meg opp i ryggen, stolt over at jeg hadde hørt om mensenkoppen før. (Nei, det var ingen andre der). Allikevel var mye jeg ikke kunne, og for å mate bezzerwizzeren, gikk jeg på You-tube for å lære mer. Dette var i de små, begynnende stadiet hvor min økonomiske sans hadde begynt å våkne opp. Dette var kanskje min første introduksjon i hvor hjelpsom You-tube kunne være.

Etter å ha slukt innholdet, tilegnet jeg meg min tidligere kollegas syn: Mensenblodet må jo gå en plass uansett. Hva er forskjellen om det går i en kopp, en tampong eller bind? Og sant og si, NÅ syns jeg det er mye eklere at det går i et bind eller tampong.

*****

Det er min historie, nå over til hvor du kan finne informasjon. Jeg kan anbefale to kanaler.

Den ene er litt mer vlogger stil, enda PROPPFULL av informasjon, laget av en imponerende ung dame, som faktisk er hun som endret synet mitt og fikk meg til å begynne: Jeg deler en av videoene hennes, du kan selv gå inn å sjekke ut resten av kanalen hennes. Hun har holdt på i MANGE år og har testet UTROLIG mange ulike kopper. Fordi hun begynte i tenårene, er synspunktene fra en ung kvinnes syn, hvor man kanskje er litt strammere rundt omkring….

Jeg delte først dette sparetipset for over to år siden og siden det har jeg lært mer. Jeg har derfor oppdatert innlegget KRAFTIG, og nå vil jeg dele noen damer jeg oppdaget bare i vinter. Disse bruker en litt mer vitenskapelig fremgangsmåte og jeg applauderer. De deler også hvordan det er for de å bruke ulike kopper, og med sine mer erfarne kropper, er det kanskje ikke erfaringen like aktuell for unge kvinner. MEN de har mye bra informasjon. De har blant annet en modell av en kvinnelig underkropp, som de bruker for å demonstrere hvordan koppen legger seg i kroppen. Det var denne videoen som gjorde meg nysgjerrig på de:

Det er mange forskjellige kopper, noen mykere enn andre. Fordelen med de myke, er at det er mindre sjanse for at man merker den når den er på plass. De som har fått vondt, ofte fordi koppen presser på urinveien, vil ha fordel av å bruke den mykere varianten. Ulempen med den myke, er at den kan være vanskeligere å få til å åpne seg når du setter den inn. Selv har jeg ikke forsøkt noen andre enn Diva-koppen som er ganske fast i formen og jeg valgte denne fordi det var en av de som skulle være lettere å få til å åpne seg skikkelig.

Første gang jeg prøvde diva-koppen var på 30 års dagen min. Jupp, det var ikke bare jeg som ville feire den dagen. Det var utrolig bra at jeg hadde sett så mange videoer om hvordan man bruker koppen, da det ble utrolig mye enklere å få inn koppen, være sikker på at den satt trygt og sjekke at hadde åpnet seg rett. Det har nå gått 4 år, og i den tiden har jeg syns det var ekkelt 1 gang, (første gang jeg tok den ut), og har hatt to lekkasjer, (første gang morgenen etter jeg begynte å bruke den, og andre gang når jeg forsøkte meg på en hodestående i Yogaen). Dette er den eneste gangen jeg vil anbefale folk å være litt var om koppen. Alt opp-ned i Yoga mens man har mensen og bruker kopp. Det kommer mer luft inn i skjeden når man jobber opp ned, som løsner det vakuumet som er rundt koppen som holder den på plass.

 

Fordeler Ulemper
Trenger bare å byttes to ganger i døgnet. Blør du mye, må du selvfølgelig gjøre det oftere Bør ha tilgjengelig rent, rennende vann for å rengjøre koppen før den tas i bruk. Bør derfor være på et toalett med vask i rommet
Hadde det ikke vært for krampene jeg har de to første dagene, ville jeg har glemt at jeg har mensen. På slutten må jeg stadig minne meg selv om at jeg har mensen og at jeg må ta ut å vaske koppen Bør unngå opp-ned posisjonene i Yoga. Da kommer det luft inn i skjeden, som ødelegger vakuumet til koppen og den kan begynne å lekke (egen erfaring). For en verre erfaring, se “My diva cup did what! Av Precious pad.
Sparer miljøet, ingen lukt fra søpla på badet, koppen varer i mange år. Det er litt tilvenning når man tar den i bruk.
Sparer penger etter det første året. (Det tar ca ett år før man har tjent inn det du har brukt på å kjøpe koppen) Det kan hende man ikke finner den rette koppen umiddelbart. Siden en kopp koster 400 kr, ca, er dette innmari kjiipt. Organicup sier de gir deg pengene tilbake…
Trenger ikke lengre å kaste søppelet på badet flere ganger i løpet av en mensenperiode, for å unngå lukten fra søpla. Jeg la merke til dette etter jeg hadde tatt en prøve på sykehuset og måtte bruke bind (siden mensen kom rett etterpå). Uro når man er nybegynner, på om koppen vil lekke
Svært praktisk når jeg er på kurs ute i marka (NB: Har tilgang til skikkelig bad på morgenen og kvelden). Jeg kan tømme koppen om morgenen, være ute hele dagen, og tømme den igjen på kvelden. Tenker ikke på det i løpe av dagen. Enkelte har kjent (ikke selverfart) at koppen presser mot urinrøret som gir smerter. Dette bør man kunne løse med en mykere kopp. Som igjen er en ny investering
Var ekkelt første gangen jeg tømte koppen, men nå syns jeg det er mye eklere med en tampong (Bomull som man stikker opp i skjeden, trekker til seg blod og så trekker ut igjen + blir tørr i skjeden) eller bind (bomull som ligger i trusa og trekker til seg blod, og bare ligger der + blir svett og kløete) Koppene finnes i ulike størrelser, jeg kan enda bruke den for de under 30/har ikke vært gravid. Men å et eller annet tidspunkt må jeg kjøpe ny.
Jeg kan bruke koppen fra dag 1 til dag 7 uten ubehag. Jeg har alltid hatt småblødninger opptil en uke etter mensens første dag, og de siste dagene kunne jeg ikke bruke tampong, for det tørker ut skjeden til det er ubehagelig å sette noe inn, og bind over lengre tid begynner å klø.

Av alle disse ulempene, er det for meg nå kun en som er et problem. Jeg bør ha tilgang til rennende vann for å kunne skylle koppen. Jeg holder ikke på med så mye Yoga lengre og skulle jeg begynne igjen, kan jeg fint unngå opp-ned posisjonene. De andre ulempene er det jeg tenkte mer over før jeg prøvde koppen.

Alt i alt skjønner jeg ikke at ikke flere bruker en eller annen form for mensenkopp, av denne enkel grunn: Funker den for deg og du ikke er plaget med kramper og andre symptomer, så glemmer du at du har mensen. Er ikke det verdt å bruke 400 kr for å teste?

Har du spørsmål eller kommentar, bare skriv det nedenfor. Du trenger ikke bruke ditt ekte navn og e-post adresse, om du ønsker å være anonym. 😉

Opprinnelig publisert i april 2017, men kraftig oppdatert i 2019

#helse #økonomi #sparing #sparepenger #sparetips #mensenkoppen #divakopp #miljø #side2 #mensen #personligøkonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg