Sparetips nr 1: Kontanter og lommepenger

Det enkleste sparetipset jeg bruker, som jeg anbefaler til alle, er å begynne å bruke kontanter der det er hensiktsmessig – for det du kjøper i butikken. Det vil si for mathandling og lommepenger. Å bruke kontanter gjør budsjettet ditt visuelt, det er enkelt å se hvor mye du har brukt og hvor mye du har igjen og forskere har funnet ut at å hjernen reagerer mer negativt på å bruke kontanter enn å bruke kort. Det betyr det er en større sannsynlighet for at vi bruker mindre penger, når vi betaler med kontanter enn når vi betaler med kort.

Jeg begynte med kontanter samtidig som jeg begynte med budsjettet mitt og da ga jeg meg selv i kontanter, det samme beløpet jeg hadde brukt på diverse i butikker. På slutten av måneden hadde jeg 2000 kr igjen. Uten at jeg hadde gjort noe spesielt. Først tenkte jeg dette bare var et resultat fordi jeg aktivt jobbet med budsjettet, så jeg ga meg selv det samme beløpet neste måned. Igjen hadde jeg 2000 kr tilbake når måneden var slutt. Det samme ville skjedd den tredje måneden, hadde det ikke vært for jul, romjul og ikke minst nyttårsaften. Jeg hadde 2000 kr igjen når juleaften kom, men i løpet av romjula forsvant de pengene. Poenget er uansett: Jeg sparte 2000 kr uten å tenke på det, når jeg begynte med kontanter.

Ønsker du å ta kontanter ett steg videre, kan du gjøre som jeg gjorde under Eksperiment: Ufør. Dette er også noe Gnierfru har skrevet mye om. Det er å gi deg selv et fast daglig beløp og det du ikke bruker, ruller over til neste dag. Det betyr at du neste dag kan bruke mer penger enn det daglige beløpet men bruker du ikke alt, vil det igjen rulle over til den tredje dagen. Nedenfor ser du et eksempel der jeg bruker 50 kr som eksemplet for hva du kan bruke daglig.

Hvis jeg kan anbefale en ting til andre for å spare penger, noe som har funket fantastisk for meg selv, så er det å gi seg selv et fast daglig beløp i kontanter. Måten jeg gjør det på, er at jeg tar ut hele det forhåndsbestemte månedsbeløpet og fordeler det mentalt på antall dager i måneden. Hver dag flytter jeg dette beløpet fra ‘på vent’ til ‘forbruks’ lommen i pengboka mi. Dette er fysiske lommer i lommeboka. For hver dag jeg ikke bruker hele beløpet, ruller jeg beløpet over til neste dag. Jeg gir meg selv 50 kr hver dag og det kan se slik ut:

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Fra før 0 30 55 75 70 100 150
Dagens beløp 50 50 50 50 50 50 50
Totalt jeg kan bruke denne dagen 50 80 105 125 120 150 200
Brukt 20 25 30 55 20 0 150
Igjen til neste dag 30 55 75 70 100 150 50

Som dere ser, så kan man veldig enkelt, veldig raskt spare seg opp penger for å bruke til noe ekstraordinært.

Hvor mye penger gir jeg meg selv hver måned? Det har variert. De tre månedene hvor jeg hadde 2000 kr igjen på slutten av måneden? Da hadde jeg 3000 kr i lommepenger! Og maten kom ved siden av. Jupp. Mye penger, men det var det jeg hadde brukt på diverse butikkhandling månedene før jeg begynte å budsjettere…

Når jeg reduserte, halverte jeg beløpet. Det var da jeg hadde 50 kr dagen. Mat utenom. Etter jeg prøvde meg på Eksperiment: Studielån, reduserte jeg igjen lommepengene til 500 kr. Og mens jeg hadde Eksperiment: Ufør, var jeg nede på 300 kr. Med Eksperiment: Ufør måtte jeg til slutt slå sammen lommepenger og matpenger. Nå er jeg tilbake til 500 kr og jeg er ikke like detaljert som på tabellen over. Det hjalp meg uansett utrolig når jeg begynte.

Nå har jeg gitt en del argumenter FOR å bruke kontanter, det er også noen argumenter mot kontanter. Dette er ting jeg har hørt og som jeg har kommet på selv. Jeg skriver min innstilling til argumentet under. Du kan være enig med meg eller ikke.

 1. Kontanter forsvinner fortere fordi det kjennes ikke som skikkelige penger:
  • Dette argumentet har jeg hørt fra søsteren min og en kollega og jeg skjønner den ikke helt. Penger er penger, og det å ha kontantene i hånden og måtte gi de ifra seg kjennes mer enn å trykke koden på bankkortet. Men går man inn med innstillingen at man bare kan ta ut mer kontanter når det går tomt eller begynne å trekke kortet i stedet for, kan jeg skjønne at man føler at pengene bare forsvinner. Spesielt om man ikke har tatt vare på kvitteringene. Med å bruke bankkortet kan du gå inn i banken å se hvor pengene har gått, som man ikke kan gjøre med kontanter. Allikevel, vet man at man IKKE skal gå å ta ut mer penger senere, så tror jeg dette ikke er et problem.
 2. Tyver kan stjele pengene
  • Tyver har ikke røntgen syn, de kan ikke se at du går rundt med kontanter i lommeboka, men naboen bare har kort. Med mindre du åpner den opp og viser det til alle. Ja, mister du lommeboka er kontantene borte, det er sant. Men for min egen del, så har jeg spart 2000 kr, ubevisst og automatisk, i måneden på å bruke kontanter i stedet for kort. I året er det 24 000 kr. Jeg er villig til å risikere å miste 2000 kr for å ikke bruke 24 000.
 3. Det koster å ta ut penger
  • Jeg byttet bank eller du kan velge å ta pengene ut i butikken
 4. Det er mer arbeid å ta ut penger
  • Forsåvidt sant, men det er mulig å ta pengene ut når du er i butikken.
  • Dessuten er litt av poenget med kontanter å gjøre det vanskeligere å bruke. Forskning viser at med å gjøre det lettere å bruke penger, bruker folk mer penger. Det er derfor “One-click-buy” er så populært blant nettbutikker.
 5. Man mister oversikt over hva man bruker penger på
  • Dette faktisk en av argumentene mine for å bruke kontanter. Jeg ORKER ikke notere ned alle DUMME kjøp jeg gjør og de kjøp jeg anser som mer uviktig. Men fordi jeg har et begrenset beløp å bruke, som jeg mentalt bruker opp hver måned, gjør det ikke noe skade.

Har du flere argumenter for eller imot å bruke kontanter? Jeg vil gjerne høre de og se om det påvirker mitt standpunkt. Så kom med de, og jeg legger de til her på bloggen, selv om jeg ikke kan komme på et motsvar. Og har du noen egne erfaringer, kom med de!

I vinter laget jeg en video om fordeler med kontanter:

En versjon av dette innlegget ble først publisert i mars 2017. Det er omskrevet og publisert på nytt igjen, i juli 2019

#Økonomi #Lommepenger #Budsjett  #sparing #kontroll #tips #triks #regnskap #personligøkonomi #kontanter

4 kommentarer
  1. Det har sikkert noe for seg å bruke kontanter, ihvertfall for en del mennesker. Jeg har 400 kr i lommeboken, og der har de ligget i halvannen måned. Jeg er nok en av dem som er gnien på kontantbruk, nemlig. Men jeg liker å ha litt kontant. De som vokser opp nå, eller er unge voksne,får/har kanskje et helt annet syn på kontanter siden de knapt har sett dem. Samtidig hadde jeg vel månedens utskeielse forleden, kino og handling av leketøy ( barnebarn), det siste kom på ca 500 kr. Men kontantene er ikke brukt. 😁Kort er fort gjort.
   En slektning sparte alt av mynter i en boks for mange år siden, til nye stuegardiner. Med nytt hus, barn og ikke all verdens inntekt i familien var det hennes lure måte å få spart opp penger til visse ting. For myntene rørte de ikke. Sedler fløy gjerne i kontanttiden, mens skillemynten hopet seg opp i lommer, vesker og lommebøker. Hos henne i en boks.

   1. Wow for en utskeielse! Men vel fortjent etter å ha klart å spare opp så mye i juni! Jeg går nå å frykter for dagen de bestemmer at kontanter ikke skal brukes lengre og bare digitale valutaer gjelder. Forhåpentligvis er jeg gjeldfri innen da!
    Det å spare mynter er kjempe lurt og en grei måte å spare uten å merke det. Selv føler jeg at med å bruke et nullbasert budsjett, sparer jeg det jeg skal spare og bruker det jeg skal bruke. Det at jeg har såpass lite til lommepenger gjør også at jeg velger å bruke opp myntene, i stedet for å spare de.

  2. Veldig lur den med at det man ikke bruker ruller over til neste dag. Den har jeg selv brukt før 😊 jeg bruker ikke kontanter fordi det tar så mye plass i min lille lommebok og småpenger irriterer meg, da bruker jeg mer for å bli kvitt småpengene.

   1. Mens jeg har spesialbestilt, Savvycent lommebok i fra USA med flere lommer i seg! HAHAH! Dersom du klarer å holde tallene i hodet i løpet av dagen, er det mulig å ha en mental telling og overføring til neste dag.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg