Sparte jeg egentlig penger?

Å spare penger er ikke bare enkelt med  selvdisiplin og konstant bevissthet for å endre vanene man har, da er det ekstra bra å vite at anstrengelsen faktisk fører til at man sparer penger. Hvis ikke kan man bli slankeren som reduserer mengden mat han spiser, men øker mengden sjokolade han spiser fordi han er så sulten.

Det er også en generell misforståelse på hva det vil si å spare penger. La oss ta denne misforståelsen først.

Denne uken er det 100-kroners uka i Sandnes. Det betyr at de fleste restaurantene og utestedene serverer ett eller annet som bare koster 100 kr. Venninnene mine og jeg har gått ut å spist her hver gang (arrangeres to ganger i året) i 5-6 år. Avhengig av hvor vi går, hvilken prisklasse restauranten vanligvis ligger på og hvilken kvalitet det er på maten, kan man få alt i fra en smakebit til en full middag for 100 kr. Spørsmålet er: Sparte jeg penger på dette?

Har du brukt to sekunder på å tenke om personlig økonomi, vet man jo at svaret er nei. Akkurat som at vi ikke sparer penger på å handle på salg. Hadde det ikke vært for 100-kr uka, ville ikke venninnene mine og jeg gått ut i det hele tatt. Og pengene ville ikke blitt brukt.

Tilbake til spørsmålet om du sparer penger når du skal spare penger!

Sparing er det følgende: Å få mer penger satt til sides, i en sparekonto eller en annen plass du lar vær å bruke pengene før senere en gang. Hvis du sparer penger men allikevel ikke setter penger til sides, har du ikke spart penger. Da har du enten kuttet ned kostnadene dine slik at du ikke lengre bruker mer penger enn du har, (det er kjempe bra det også!) eller så har erstattet det ene måltidet med en stor sjokolade. Dvs, du bruker pengene på noe annet i stedet for. Er det sist-nevnte deg, og du gjør dette bevisst, vil jeg heller sagt at du omprioriterer forbruket ditt, du sparer ikke. Du har sett på forbruket og funnet ut at du heller vil bruke penger på noe annet.

Det er i dag flere apper som kan hjelpe deg spare penger der og da. Selv har jeg DNB-spare appen som har en egen knapp som heter impulssparing. Her er tanken at hver gang du dropper å bruke penger på noe du pleier å kjøpe, så setter du de pengene til sparing i stedet for. En leser av meg tipset meg denne uken om en app som heter Dreams. Slik jeg forstår det, kan du her gjøre det samme, men basert på navnet er de kanskje enda mer fokusert på hva drømmen du sparer opp til er. Når jeg ser traileren, virker det som om det er mer tilgjengelig enn bare impulssparing også. En annen app som jeg ikke har prøvd, men som virker ganske likt er Spiff. Den norske appen som hjelper deg å spare. Med både Spiff og Dreams flyttes pengene inn i en annen bankkonto (kanskje en annen bank, avhengig av hvilken bank du har i dag), så du bør være litt oppmerksom på hva rentene er på disse bankene. Ingenting hindrer deg fra å flytte pengene til en annen konto innimellom.

Hvis du bruker en av disse appene eller en annen app som hjelper deg å spare, legg gjerne igjen en kommentar nedenfor. Jeg har som sagt ikke noe erfaring med andre apper enn DNB sin, så hvis du vil forklare litt grundigere hvordan den fungerer, gjør gjerne det!

Interessante innlegg:

 

#økonomi #sparing #spare #personligøkonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg