Studielånutfordringen er avsluttet!

Hvordan påvirkes studielånet med en liten ekstrabetaling hver måned i et år? Det spurte Kjersti Gulli og jeg oss for ett år siden. Vi valgte å sjekke med å runde studielånet vårt opp til nærmeste hele hundre tall. Du kan lese hvordan det gikk med Kjersti Gulli [her]. For meg betydde det i begynnelsen at jeg skulle betale 60 kr ekstra, og nå i desember betalte jeg 75 kr ekstra. Mitt månedlige betalingssum har sunket med 16 kr per måned og gått fra 2040 kr til 2024 kr. Ikke så mye kanskje, men med tanke på at denne nedgangen er permanent og jeg har 139 terminbetalinger igjen, betyr det at jeg har ‘spart’ …. 16×139= 2224 kr.

Hvorfor skriver jeg ‘spart’ da. Jo, jeg har jo betalt ekstra i år. Dette må jeg trekke fra.  På bildet til venstre ser dere hvordan det ekstra jeg har betalt har utviklet seg i løpet av året. Det er to hopp i denne tabellen jeg ønsker å forklare. Først mellom mai og juni. Der øker beløpet med 10 kr. Så ser du det motsatte skjer mellom november og desember.

Årsaken er renteendringer. I mai sank rentene, og nå i desember har de begynt å øke de igjen.

Totalt i løpet av 2018 har jeg betalt 853 kr ekstra. Dette må jeg ta vekk fra beløpet jeg har spart.

2224 kr – 853 kr = 1371 kr.

Det må jeg si jeg er ganske fornøyd med, spesielt siden jeg ikke kan si jeg har savnet de 60-85 kr jeg har betalt ekstra hver måned.

Det stopper ikke der heller. Det er også andre plasser jeg kan vise hvordan ekstra betalingen har påvirket lånet. Nemlig på rentene.  For det vil jeg sammenligne betalingsplanen.

Her ser du hva betalingsplanen var i desember 2017.

12 terminer senere ser den slik ut. 

 

Det første vi kan se (faktisk regne på) er at lånebeløpet har sunket med 19.713,96 kr, som stemmer ganske bra med det jeg har betalt (hehehe).

Så kommer vi til det interessante for meg. Rentene, mer spesifikt ‘Renter å betale’ Dette er rentene du har igjen å betale, basert på hva rentesatsen er. Den endrer seg på to måter. Først for hver måned man betaler terminen og for det andre, hver gang rentenivået endres. Derfor: Rentene skulle ha sunket like mye som jeg har betalt renter og det er her det interessante kommer inn. Rentene har sunket 6997,96 kr men la oss se hvor mye renter jeg har betalt.  Hadde jeg ikke betalt noe ekstra, skulle jeg ha betalt neste 7000 kr i renter i år. Det stemmer ikke som du kan se på tabellen til venstre. Jeg har betalt 5560,66 kr i renter i år. Det gir en ‘gevinst’ eller penger spart på 1437,30 kr.

Legger vi disse tallene sammen vil vi få følgende resultat:

Penger spart på terminbeløpet: 1371

Penger spart på renter: 1437,30

Totalsum: 2808,30 kr. 

Med tanke på at jeg har ‘investert’ 853 kr for å få dette resultatet, må jeg si at returen var god. Hadde jeg håpet på fantastiske resultat: Ja. Var det urealistisk av meg: JA! Kommer jeg til å fortsette: … muligens.

Jeg er VELDIG fristet. Spesielt når jeg ser hvor lite som skal til for å få et faktisk resultat. Allikevel er det ikke studielånet som vil påvirke meg mest i fremtiden. Boliglånet vil i mye høyere grad påvirke økonomien min, fordi rentene her kan øke så mye mer enn studielånrenten. Vil 75 kr kunne påvirke boliglånet noe særlig? Mest sannsynlig ikke. Jeg runder allerede det jeg betaler i boliglån opp noe, så hva gjør vel noen kroner til?

Hva syns dere? Fortsette å runde studielånet opp til 2100 kr eller runde boliglånet opp enda mer: fra 4660 kr til 4750 kr?

#studielånutfordring #gjeld #studielån #boliglån #personligøkonomi

4 kommentarer
  1. Liker veldig godt utregningen din her!
   Det er ikke alle steder en ville fått like god avkastning på en slik investering 🙂
   Du kan jo runde opp begge tallene noe?

   1. Tusen takk Kjersti. Ja, avkastningen er den beste investeringen jeg ha hatt i år, spesielt siden fondene mine er mellom -5 % og -15 % 😀 HAHAHA! Jeg har mer og mer funnet ut at jeg gjør det bedre når jeg kan fokusere på en ting, det gir et større resultat. Skal allikevel tenke litt på det. Neste gjeldsbetaling er ikke før midten av januar..

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg