Takknemlighet og sjalusi – selvtillit, glede, misnøye (og økonomi)

Det er lett å bli sjalu på andre som får ‘alt’ til, og oppnår ting man selv ikke har klart eller noen sinne vil klare. Jeg kjenner følelsen godt. Bare den siste uken kan jeg komme på fire ganger jeg ble utrolig sjalu på hva andre har og har klart, som jeg også vil ha. Det er et problem. Lar jeg dette ta overhånd, vil all min glede være basert på hva andre kan og ikke kan. For hvis jeg bli lei meg av at andre får ting til, betyr jo det også at jeg blir glad når jeg klarer noe andre ikke klarer.

Og det er ikke bra! Ideelt sett skal alle andre være inspirasjon, ikke en kilde til misnøye. Det er også farlig. I hvert fall for økonomien. Ønsket med å ‘holde tritt med’ andre gjør at vi bruker for mye penger, vi gir opp økonomiske mål som tar ‘for lang tid’, vi prioriterer ikke pengene basert på hva som rasjonelt er best for oss.

Det er allikevel ikke lett å la være.

Jeg har noen ting jeg gjør, for å hjelpe meg komme over sjalusien og misnøyen jeg kjenner. Dette er ikke noe som ‘fikser’ misnøyen permanent, så jeg må stadig gjenta det. Siden dette gir meg glede, gjør det ikke noe. Her har du en liste over hva jeg kan si til meg selv.

Det kan være en grunn til at de har kommet ‘lengre’ enn meg.

Om det er at de har en bedre utdannelse, et tidligere utgangspunkt, et annerledes utgangspunkt, til og med har vært modigere enn meg, er alle akseptable forklaringer for hvorfor noen har gjort noe bedre (i mine øyne). Å minne meg selv på hvilket hardt arbeid de selv har lagt inn for å komme der de er, hjelper i masse viss.

Jeg minner meg selv om hvor jeg var og hvor jeg er.

Når jeg begynte med denne bloggen, var det noen som advarte meg mot å helle tiden ønske å forbedre meg selv og aldri være fornøyd med hvem jeg er. For å være ærlig syns jeg dette er en håpløs kommentar (og beklager om den som sa det leser dette), for den går glipp av noe vesentlig: For at vi mennesker skal være lykkelig, vi fortsette å lære. Vi kan være bevisst om hva vi har lært, eller helt ubevisst. Men vi har lært noe. (Om det så bare er nye ting å være redd for… ).

Av og til må jeg bare se på hvem jeg pleide å være og se hvor langt jeg har kommet så langt. Jeg ser damen i 20-årene som var redd for å drømme, redd for å ta tak i ting. For det betydde at jeg kunne bli skuffet. Jeg ser hvordan jeg klarte å ta ansvar og ta kontroll over økonomien. Hvordan jeg fikk spart opp og til slutt kjøpt meg leilighet. Jeg ser bloggen og you-tube kanalen, og jeg ser dere: Dere som leser bloggen, ser videoene og gir meg fine tilbakemeldinger. Livet har endret seg masse de siste fire årene. Og jeg minner meg om at det bare er på fire år.

Jeg ramser opp alt jeg er takknemlig for

Dette kan jeg gjøre mentalt men det er MYE mer effektiv når jeg skriver det ned. Da er det visuelt. Mens jeg skriver listen, fylles jeg med en glede og et håp som varmer resten av dagen.

Det kan være store ting: Som helse, familie og venner. (Pro-tips: Rams opp navnene på alle i familien og alle vennene dine. Ikke bare si “familie”; Se for deg hvert familiemedlem og kjenn på kjærligheten du har til de)

Det kan være små ting: Som de tre sjokoladebitene jeg spiste i går, hvor godt juicen jeg nettopp drakk smakte, og at jeg ikke er en som blir stresset av rot.

Det kan være tilfeldige ting: som den første you-tube videoen som jeg tilfeldigvis kom over, på akkurat rett tid, om hvordan man fikk pengene sine til å vare lengre.

Det er også alt innimellom!

Det er vanskelig å være misfornøyd når man har så mange ting å være takknemlig for. 

Jeg har et nytt mål, som jeg bare nå nettopp kom på: – Jeg skal bli bedre på å fokusere og bruke mer tid på det jeg er takknemlig for.  Er jeg takknemlig for helsen – så skal jeg fortsette å passe på at jeg har den å være takknemlig for. Er jeg takknemlig for venner, skal jeg ta tid til å være sammen med de. Det er kanskje et lite konkret og lettere absurd mål men jeg liker tanken.

Så til deg som leser i dag: Du har tid til å lese denne bloggen – Har du tid til å skrive ned alt du er takknemlig for? Ikke bare noe, men ALT!
Det er min utfordring til deg i dag.

#økonomi #personligøkonomi #takknemlighet #sjalusi #misnøye

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg