To år som boligeier. Ting jeg har lært

For to år siden, våknet jeg opp for første gang i min nye leilighet, akkurat hvor jeg nå sitter, på madrassen som jeg hadde lagt i stua mens jeg bygget sammen sengen. Dagen før hadde jeg møtt selger og megler, overtatt leiligheten, vært på Ikea å kjøpt seng og madrasser og flyttet MASSE opp til leiligheten.

Det tok mange måneder å hente tingene jeg hadde liggende i kjelleren til mamma og pappa. Faktisk, for tre uker siden tror jeg at jeg fikk med meg den siste posen..

Det tok mange måneder å bestemme hvor alt skulle ligge, og veldig mye ble dratt ut igjen. Jeg har rett og slett ikke plass. Møblene er flyttet rundt omkring for å finne de beste løsningene.

Jeg har lært en del ting. Noe av det er blitt fortalt meg, men jeg skjønte det ikke før jeg faktisk hadde bodd her en stund.

Bo deg inn før du gjør noe

De aller fleste ‘voksne’, dvs folk som er 10 år eller eldre, ga meg dette tipset. Bo deg inn, få følelsen på plassen før du begynner å skru opp ting, før du gjør noe som er vanskelig å gå tilbake på. Jeg skjønte logikken men jeg skjønte ikke hvor mye det skulle gjelde meg. Dette handler rett og slett om å la fantasien og tankene gå rundt seg selv, og komme på de beste løsningene. Noen har erfaring og kunnskap til å få gode ideer med en gang. Jeg er ikke en av de. Hvordan jeg skal få mer oppbevaring og bedre løsning på stue/kjøkken kom først ett år og tre måneder etter jeg flyttet inn. Hadde jeg gjennomført de første ideene mine (bygge opp gulvet og ha oppbevaring under) ville jeg i verste fall ha redusert verdien på leiligheten min!

Snakk deg igjennom ideene med flere andre og la de komme med sine ideer

Jeg har, som dere kanskje skjønte med oppbevaring under gulvet-ideen min, ikke alltid de beste ideene. Inviter derfor andre til å høre på de og spør de gjerne om hva de ville gjort. Her må dere også passe på at dere ikke helt gjør som meg, for jeg kan kanskje skyte ned ideer som ikke er mine litt fort. Spesielt om de kommer fra søsteren min. Hun kjenner heldigvis meg og er egentlig nokså lik, så hun skyter ned mine ideer raskt også. Vi er heldigvis også ærlige nok at vi kommer tilbake noen dager etterpå og innrømmer at vi tok feil. Det var søsteren min som fikk meg til å gå bort ifra gulv-ideen min. Men uansett: Lytt til deres ideer, spør hvorfor de tenker slikt og la tankene og ideene bløtgjøre seg. Etter en stund, vil kanskje den perfekte ideen for hvordan du vil ha det, komme til deg. En blanding av alle ideene du fikk av venner og familie.

Du er virkelig ansvarlig

Mens dette er noe jeg skjønte, i teorien, så er det noe helt annet når man står der og FAKTISK må være den som gjør noe for å fikse en ting.

Du oppdager sølvkre/skjeggkre i boligen: Ring/mail med borettslaget, eventuelt ta kontakt med skadedyrfirma selv. Eller bestill feller fra nettet og sett opp i leiligheten.

Kranen på badet lekker: Ring rørlegger og avtal tid hvor du må ta deg fri fra jobb for å være der.

Noe i fellesskapet/borrettslaget er ikke som det skal: Ta kontakt med borrettslaget/møt opp på generalforsamlingen, gjør noe med det.

Lamper er det VANSKELIGSTE!

Dette var en virkelig overraskelse for meg. At lamper virkelig skulle være så vanskelig å plukke ut. De må være fine, de på passe med romfølelsen, de må gi fra seg nok lys, (ikke for mye, ikke for lite), Ikke for små, ikke for store. De kan ta all fokus fra et rom, eller gi rett fokus på rommet.

Tenk praktisk og funksjonelt, hele tiden.

En ting er at det skal se bra ut, for meg er det viktigst at det fungere i hverdagen. Jeg er en skippertak-type person, som betyr at jeg gjerne ikke vasker noe klær på to uker, og så vasker jeg fem-seks maskiner på en dag. (Ja, jeg har så mye klær). Det betyr at jeg må tenke på hvor jeg skal tørke klærne mine, for jeg har ikke og ønsker ikke en tørketrommel. Jada, jeg kan endre hvordan og hvor ofte jeg kjører maskinen, MEN da må jeg enten kjøre halve maskiner, eller gå med de gule klærne først, så de rød/rosa. Så med de lyse og så med de mørke.

Sett til sides litt penger i budsjettet hver måned til leiligheten

Det er ikke alltid jeg bruker disse pengene og jeg er flink til å ikke ta med nikknaps hjem (jeg har ingen flater å sette det på), så når jeg har litt ekstra rom i budsjettet, setter jeg gjerne 500 kr o.l. på denne budsjettkategorien. Da har jeg penger når jeg må kjøpe noe verktøy, e.l. Når jeg finner en lampe jeg liker eller noe slik. Frihetsfølelsen når jeg kjøpe noe jeg har satt til sides penger til, er vanskelig å forklare. Friheten til å kjøpe uten dårlig samvittighet.

Aksepter at ting tar tid. Legg planer over lang tid. 

Det har tatt meg to år å spare opp for å pusse opp kjøkkenet. Andre ting jeg vil gjøre er å kjøpe nye garderobeskap. Jeg vil ordne et system i kottet, og til slutt gjøre noe med badet. Det tar tid når man ikke vil ta opp mer lån for å fikse ting. Og jeg vil virkelig ikke ta opp mer lån! Dessuten, hadde jeg tatt lån og gjennomført endringer umiddelbart, ville jeg ha gått glipp av mange gode ideer. Det er bare å akseptere at ting tar tid.

************

Eier du din egen bolig? Hva har du lært som boligeier som enten overrasket deg, eller som ble mer sant enn du hadde sett for deg?

#bolig #leilighet #boligeier

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg