Trenger jeg livsforsikring? Kort og godt

Trenger du livsforsikring, er kanskje et at de viktigste spørsmålene du kan stille deg selv. Og hvis jeg skal svare i en setning: Det kommer ann på. Livsforsikring er penger som dine etterlatte får utbetalt, skulle du dø tidlig. Det er en ganske billig forsikring, for sjansene dette skjer, er ikke store.

Du trenger IKKE livsforsikring hvis: 

Livsforsikring er som sagt en utbetaling for etterlatte men hvis du ikke har noen som er avhengig av din inntekt for å klare seg, trenger du ikke livsforsikring. Jeg trenger for eksempel ikke livsforsikring, da mine eventuelle etterlatte; mine foreldre, søsken og tanteunger ikke er avhengig av min økonomiske støtte for å klare seg.

Det jeg har i stedet, som jeg vil anbefale, er uføreforsikring. Skulle jeg bli ufør, spesielt i en større grad slik at jeg trenger pleiehjelp, vil en uføreforsikring være med på å betale for dette. Jeg syns dette er en trygghet både for meg selv og for min familie. Jeg vet at forsikringen vil være med på å ta seg av meg, og familien min vil ikke måtte bidra økonomisk etter det emosjonelle slaget en slik skade vil gi oss alle. Uføreforsikring er dyrere en livsforsikring, og hvis det er dyrere enn du klarer akkurat nå, gå heller for en helseforsikring. Helseforsikring kan, om du bestiller og betaler for det, betale ut en enkelsum i tillegg til å dekke medisinske utgifter, som du for eksempel kan bruke til å tilpasse en boligsituasjon.

Du trenger livsforsikring hvis: 

du har en familie som er avhengig av deg og din lønn for å klare seg. Har du en partner/ektefelle og/eller barn, vil en livsforsikring kunne forsikre at de kan beholde hjemmet de bor i, samt gjøre at de slipper å uroe seg for sin egen fremtid, i tillegg til å håndtere sorgen etter tapet.

Hvis du har noen som du støtter økonomisk, bør du virkelig vurdere livsforsikring. En livsforsikring kan gå utenom arveloven/dødsboet, men dette skjer ikke automatisk (Link til et advokatbyrå som skriver om dette) . Det er vanligst at ektefellen og barn under 21 år fordeler forsikringssummen men undersøk dette med din leverandør.

Og mens vi er inne på det: Husk å ha et testamentet, spesielt om du har noe så verdifullt som barn! Ikke bare er det viktig å passe på at barna dine blir oppdratt av de du ønsker det (husk å snakk med slekta om dette også), etterlater du penger til barn under 18 år, må også testamentet konkret skrive hvordan pengene skal håndteres. Arver et barn over enn viss sum, vil fylkesmannen bli involvert for å sikre verdiene til barnet. Dette betyr som regel å ta de ut av eventuelle investeringer og sette de på en konto. Et testamentet som konkret beskriver hvordan du ønsker at dine barns penger skal håndteres, vil kunne overstyre dette. (Link til Vergemål portalen).

Med livsforsikring, kan du sikre at familien ikke må forlate hjemmet sitt, om boliglånet ikke kan bemannes av bare en lønn. Du kan sikre at de, om de fordeler ut pengene, har det lille ekstra som gjør at din partner/ektefelle ikke går i rødt hver måned, når lønna deres ikke holder. Livsforsikringen vil lette den økonomiske byrden, når sorgen fargelegger alt.

*****

Jeg betalte faktisk livsforsikring for meg selv i ett år, fordi jeg misforsto forskjellen mellom livsforsikring og uføreforsikring. Når jeg innså forskjellen, byttet jeg over umiddelbart! Jeg håper dette lille innlegget vil kunne enten spare deg litt penger, eller sikre deg og din familie litt bedre.

Hvilken forsikringer syns du er viktigst?

#forsikring #personligøkonomi #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg