De 5 viktigste utgiftene – våre 4 vegger

De utgiftene som er viktigst å dekke er de fire veggene, de livsnødvendige, holder-livet-i-gang utgiftene. Dette er noe av det jeg tenkte på, når jeg laget krisebudsjettet mitt for et par uker siden.

Heldigvis er det slik at de fleste av oss ikke trenger å kutte ned forbruket til de fire veggene men jeg erfarer allikevel en større ro over å vite om disse utgiftene, størrelsen på de og hvordan jeg må prioritere hva som er viktigst i livet.

I disse dager er det viktigere for meg enn noen gang å kjenne en viss kontroll på de tingene jeg kan kontrollere. Dagens innlegg har vært publisert et par ganger tidligere men det har aldri før vært like aktuelt. Derfor kommer det igjen i dag. Litt oppdatert selvfølgelig!

Å være voksen, betyr å prioritere, akkurat som lederene våre har prioritert helse over åpne butikker/barnehager/skoler i fire uker, må også vi prioritere for å holde oss friske, både fysisk og økonomisk.

De fleste av oss er nok forberedt på Norgesferie i år og prioriterer det for helsens skyld. Noen tenker kanskje til og med en staycation (hjemmeferie) for økonomiens helse. Og kanskje vi må prioritere bort enda mer, aldri før har det vært så stor pågang hos NAV på en gang, i HELE Norge.

Vi strekker oss langt for å få en normal tilstand men enkelte grep må heller gjøres før enn senere. I dag skal jeg snakke om hva som er viktigst å bruke penger på, de fire veggene våre.

Det første man må betale er mat. Du og familien din må spise. Bestem på forhånd av lønnen hvor mye penger dere trenger denne måneden for å spise og sett dette til sides. Man skal aldri måtte bruke kredittkortet for å kjøpe mat, om du har brukt penger på klær tidligere den måneden! Til vanlig vil jeg anbefale at dere tar ut kontanter for å betale for maten men det er ikke anbefalt i disse dager. Prøv heller å del beløpet på fire/fem, for å gi deg et bestemt beløp i uka å handle for. Lag en plan for maten, handle en gang i uka og hold deg til handlelista.

Det andre du må passe på at du betaler, er boligen. Du og din familie må ha tak over hodet. Boliglånet, leien eller hva det måtte være. Dette er heldigvis en fast utgift eller en regning og du kan som regel velge å betale dette tidlig. Det betyr at du kan sette pengene over med en gang du får de på konto. Her er det dessverre også slik at bor man for dyrt, må man kanskje flytte. Det er kanskje ikke like lett i dag og vi håper jo at en hver frafall fra lønnen er midlertidig. Vær allikevel obs på dette! Boligen min, med felleskostnader og boliglån er 40 % av min inntekt. Skulle noe skje med inntekten min, vil jeg i løpet av få måneder måtte få en ny jobb for å ikke havne i dype problemer eller selge leiligheten.

Det tredje du må betale er andre boutgifter. Nå bor jeg i andelsleilighet og har en felleskostand så jeg vet ikke helt hva annet enn strøm, telefon, internett og tv som står her, men betaler vi for vann og kloakk for eksempel? Er det en egen regning? Uansett. Ikke havn i den situasjonen at strømmen blir skrudd av. Kutt TV og internet før det. Hva med å selge TV-en, bruke en laptop, og del på Viaplay, Netflix, Amazon med en venn eller familiemedlem? Jeg tror de koster en 100 lapp i måneden (delt på to), et langt hopp i fra andre tv-pakker.

Det fjerde du må betale er for transporten. Jeg har valgt å ikke ha bil og er dere en familie med to biler, vurder å selg den ene. En bil koster raskt over 50 000 kr i året og det er penger som fint kan brukes andre steder. Jeg har kjøpt en Elsykkel, en dyr investering som slår en bil på pris etter ca 6 måneder. En kollega av meg kjøpte en scooter som han bruker til og fra jobb, når konen har bilen. Du må uansett ha en eller annen form for transport når du skal til og fra jobben, så her gjelder det å være kreativ. Er du/dere barnløs og leier bolig, er det lettere å vurdere å flytte nærmere jobben. Her må du vurdere pris, er det dyrere der du er nå mot nærmere jobb eller er det billigere? Dersom det er dyrere, er prisen dyrere enn du betaler i transport nå? Jeg har tidligere bodd ganske langt unna jobben min og hadde jeg leid og ikke eid, hadde jeg nok flyttet nærmere jobben min, slik det er nå. Heldigvis har jeg ikke gjort dette, da vi nylig byttet lokaler og nå er det under 1 km til jobb fra meg. Jeg må bare ned bakken. Ikke at jeg har vært der enda. Jeg er enda nærmere nå, med hjemmekontor i kottet.

Det femte og siste tingen du må prioritere, er å ha klær å gå med. Dette er IKKE tillatelse til å gå å kjøpe hva som helst, når som helst. Her er det nød det er snakk om. Men har du ikke en varm vinterjakke, så må du ha det. Se om du kan finne noe på Fretex først eller vær proaktiv og kjøp på salg når de selger ut vinterklærne sine. Har du barn som vokser (de fleste barn gjør det), kjøp sommerklær til neste sommer om høsten, og vinterklær til neste vinter om våren. Du kan kjøpe billig privat, det finnes masse sider på blant annet Facebook. Dere ANER ikke hvor mye penger svigerinnen min har spart på å kjøpe brukte ting. Det aller kuleste er at hun nå lærer opp barna sine til dette også. Niesen min på fem år ønsket seg en større sykkel nå som hun faktisk kan sykle og var med på å ta bildet, legge det på morens facebook profil og var klar over at hun måtte ha solgt den gamle sykkelen for å få råd til en større en. Dette gjaldt ikke klær, men dere skjønner poenget.

*************************************

Ser dere hva som ikke står her? Gjeld. Tekniske duppeditter, nye og fancy mobiler, gardiner, møbler, redskaper, bursdager, ferier. Klarer du ikke å betale de fem nevnte tingene over, skal du heller ikke bruke penger på dette. Dessverre. Heldigvis finnes det hjelp å få, både fra staten og kommunen. Plus det finnes hjelp fra frivillige organisasjoner.

Jeg vet ikke om dette finnes andre steder i landet, men i Rogaland har vi “Hjelp oss å hjelpe”. Her kan familier ta kontakt for å få hjelp med mat, klær, gaver, sportsutstyr, ja egentlig alt de måtte trenge. Det finnes løsninger og dersom du er som meg og ikke liker å be om hjelp, spør deg selv om du hadde sett ned på en venn som kom å spurte deg om assistanse. Eller hadde du kanskje blitt rørt, fordi vedkommende stoler så mye på deg?

Dette innlegget ble først publisert 22. februar 2018, så i 03. juni 2019, og nå Covid -19 oppdatert i april 2020. 

#økonomi #økonomiproblem #problem #ikkeråd #fordyrt #mat #bolig #strøm #transport #klær #penger #kontant #personligøkonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg