Visdom fra fortiden: Selger du skinnet før bjørnen er skutt?

Fikk du med deg de gode økonomiske prinsippene fra eventyrene vi lærte oss som små? Økonomiske råd finnes i mengder fra vår egen barndom, hvis vi bare ser etter det i ordtak og eventyr. Så er spørsmålet, har du lært av de? I dag tar vi for oss å selge skinnet før bjørnen er skutt.

Jeg forsto alltid dette som et ordtak for “Ta ikke gleden på forskudd”, men tar vi det helt bokstavelig, så hendler det jo om penger! Hva om jeg sier: Kjøp ikke egg for pengene du fikk for bjørnen du ikke har skutt.

I dette scenarioet har ‘du’ fått penger på for å gjøre en oppgave; skyte en bjørn, og ‘du’ kjøper egg for de, før oppgaven er gjennomført. Hva om ‘du’ ikke finner en bjørn?

For når vi bruker lån, er det nettopp det vi gjør. Vi kjøper egg for pengene vi kommer til å tjene for noe vi ikke har gjort enda. Faktisk, vi har jo ikke fått pengene engang! Vi kjøper egg for pengene vi regner med å få for bjørnen vi ikke har skutt enda!

Jeg tror derfor det er på tide å modernisere ordtaket. Er dere ikke enig? Kredittkort er kommet for å bli, og helt ærlig: Jeg bruker det jeg. MEN jeg kjøper aldri for mer enn jeg har tilgjengelig på bankkontoene mine, til enhver tid.

Jeg foreslår derfor følgende ordtak:

 

Hva syns du?

Dette innlegget ble først publisert i august 2018. Jeg har endret et av bildene, og lagt til ett bilde. Samt forbedret teksten litt. Innholdet sier det samme som det alltid har gjort. 

#lån #økonomi #gjeld #ordtak #bjørn #skinnfell #penger #kredittkort #levemeddetduhar #lønn

2 kommentarer
  1. Artig måte å se det på, og absolutt sant!
   Hus og studier er det jeg har lånt til. Studiene har lønnet seg (selv om lånet ikke er nedbetalt på mange år enda), og jeg håper jo at huset ikke var en dum ide heller 🙂

  2. Kjersti: Jeg angrer ikke jeg heller på de lånene men jeg må innrømme at jeg av og til blir litt overveldet over hvor mye og hvor lenge jeg må betale på lånene før jeg får mer penger å rutte med (mer enn de nesten 20 kr vi har ‘spart’ med utfordringen vår). Eventuelt, hvor mye mer lønn jeg må få før jeg føler at jeg klarer å gjøre mer enn å fokusere på lånene mine!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg